Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:683154
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Abi brāļi ir autori pirmā reālistiskā romānam latviešu literatūrā.
Dzimuši Vecpiebalgā (tagadējo Ērgļu rajonā) trūcīgā zemnieku dzimtā. Abi audzināti stingrā reliģiozā garā. Reinis skolā iet nevarēja. 10 gadu vecumā sākās ganu gaitas, vēlāk par puisi uz lauka. Vēlāk kļuva par amatnieku, iemācījās gatavot vērpjamos ratiņus un braukāja apkārt tos pārdodams. 1857.g. Reinis iepirka „Kalnu Kaibēnu” mājas un tur turpināja izgatavot ratiņus. Naudu izlietoja grāmatām, laikrakstiem, pašmācībai.
Matīss ar Reiņa palīdzību pabeidza vietējo draudzes skolu. Abi lasīja „Pēterburgas Avīzes”, dažādus populārzinātniskus rakstus un palīdzēja tautai atbrīvoties no tumsonības.
1868.g. „Kalnu Kaibēnus” atpirka un ierīkoja pagastskolu. Reini iecēla par mājas pārvaldnieku, Matīss bija skolotājs. Abi nokārtoja eksāmenus un sāka strādāt. Reinis nostrādāja vairāk kā 30 gadus, bet Matīss – 43 gadus.
70.g. sākumā viņi iepazinās ar A.Pumpuru, Ausekli, A.Kronvaldu un citiem pazīstamiem kultūras darbiniekiem. Iesaistījās sabiedriskajā dzīvē, noorganizēja literatūras pulciņu. Tajā lasīja vēl neiespiestus darbus un tos pārrunāja. Vēl nodibināja dziedāšanas biedrību un bibliotēku.
Ar 1867.g. parādījās Matīsa dzejoļi. Un ar 1871.g. parādījās Reiņa publicistiskie raksti. Matīss sarakstījis arī skolas grāmatas un darbojies literatūras kritikā. Pašmācības ceļā viņi iemācījušies vācu un krievu valodas. Pārtulkojuši Puškina un Ļermontova darbus (īpaši Ļermontova „Dēmons”).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties