Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:735188
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.09.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Pētījumā tika apgūta punktu-adatu metode, ko izmanto sugu uzskaitīšanai. Tika veikti aprēķini un izprasts kā novērtēt sugu daudzveidību izmantojot indeksus. Iegūtas iemaņas atbilst darba mērķim un uzdevumiem.
Jau no paša sākuma neizpratni radīja tas, ka Šenona-Vīnera metodē daudzas sugas netiek uzskaitītas vispār. Šenona indeksu mēdz kritizēt tieši par to, ka aprēķinos nevar iekļaut visas sugas dotajā teritorijā. Taču darba veikšanas gaitā tika konstatēts, ka arī neiekļaujot visas sugas, var izrēķināt daudzveidību. Tāpēc Šenona indekss ir viens no biežāk izmantotajiem sugu daudzveidības novērtēšanā.
Noteikti pie aprēķiniem jāņem vērā kādā sezonā tiek uzskaitīta daudzveidība. Visticamāk, ka rezultāti atšķirsies, ja mēs apsekojam teritoriju agrajā pavasarī, vasaras sākumā, vai rudens beigās. Atšķirības veidosies tāpēc, ka dažas sugas izdīgst dažādā laikā un izmēri arī mainās laika gaitā, tas ietekmē pieskārienu skaitu un arī iegūtos rezultātus.
Pētījuma rezultāti pierādīja, ka pat cilvēku pārveidotajā teritorijā (kartupeļu lauks) biodaudzveidība var būt vidējā līmenī (2.41).
Atrastās kļūdas kolēģa tabulā liecina par to, ka veicot gan uzskaiti, gan aprēķinus, ir jābūt ļoti uzmanīgam un precīzam, un labāk visu pārbaudīt divreiz.
Pētījumā tika izprasts kā tiek vērtēta daudzveidība. Šo metodi varētu izmantot arī citos pētnieciskos darbos, vienīgi grūtības autorei sagādātu sugu atpazīšana un to nosaukumi latīņu valodā, bet arī šīs grūtības varētu atrisināt iesaistot pētnieciskajā darbā biologus. Sugu uzskaitīšanu noderētu izmēģināt arī lauka apstākļos.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1333694
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties