Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:733785
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ievads. Bioloģiskā daudzveidība ir dzīvo organismu formu dažādība sauszemes, jūras un citās ūdens ekosistēmās un ekoloģiskajos kompleksos, kuru sastāvdaļas tās ir; tā ir ģenētiskā dažādība sugas ietvaros, sugu dažādība un ekosistēmu daudzveidība. Bioloģiskās daudzveidības izpausmes ir ģenētiskā, sugu un biotopu daudzveidība. Sugu daudzveidība raksturo sugu skaitu augu sabiedrībā, to sadalījuma vienmērīgumu un katras sugas relatīvo sastopamību. Sugu daudzveidību skaitliski raksturo Simpsona indekss, Šenona indekss, maksimālās daudzveidības indekss, kā arī izlīdzinātības koeficients. Tie dod iespēju noteikt aptuveno sugu bagātību, balstoties uz konkrētiem datiem, nevis uz subjektīvu viedokli. Simpsona indekss parāda katras sugas īpatsvaru augu sabiedrībā jeb sugas dominanci. Tas svārstās robežās no 0 līdz 1. Šenona indeksu lieto, lai skaitliski novērtētu gan sugu bagātību, gan to sadalījuma vienmērīgumu. Jo lielāks šis indekss, jo mazāka varbūtība, ka divi augtenes īpatņi pieder pie vienas un tās pašas sugas. Maksimālās sugu daudzveidības indekss raksturo augu sabiedrību ar lielāko iespējamo vienmērīgo sadalījumu. Izlīdzinātības koeficients salīdzina reālo sugu sadalījuma vienlīdzību ar maksimāli iespējamo. Koeficienta vērtības svārtās no 0 līdz 1.


Metode. Praktiskā darba izpētes objekts ir liela formāta krāsains fotoattēls (planšete), kurā attēlots kādas augtenes augu segas fragments (parauglaukums). Dotajā attēlā dažādu sugu atsevišķi īpatņi vizuāli ir labi izšķirami, lai būtu iespējams viegli noteikt to kvantitatīvo daudzumu. Attēlam ir iespējams pārklāt caurspīdīgu plēvi, uz kuras attiecīgajās vietās ir uzdrukāti augu latīniskie nosaukumi. Tādējādi var noteikt katra auga latīnisko nosaukumu. Lai varētu veikt katras sugas īpatņu kvantitatīvo uzskaiti ar punktu metodi, ir pieejama arī otra caurspīdīga plēve ar rūtiņu tīklu.
Vispirms nosaka, cik sugu ir kopā, un tad veic sugas īpatņu uzskaiti, pieņemot, ka līniju krustpunktā atrodamais augs ir viens eksemplārs. Tad iegūto skaitlisko informāciju ievieto matemātiskajās formulās, kas aprēķina bioloģiskās daudzveidības indeksus.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1173271
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties