Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:115041
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Žultspūslī var vērot dažādas iekaisuma (holecistīta) formas, kurām parasti ir akūta vai hroniska katara raksturs.
Akūta katarāla holecistīta gadījumā žultspūšļa gļotāda piebriest, kļūst blāva, hiperemēta, dažreiz tajā ir punktveida un josl- veida asinsizplūdumi. Hroniska holecistīta gadījumā žultspūšļa gļotāda ir stipri pabiezināta un krokaina sakarā ar saistaudu savairošanos.
Toksiskā aknu distrofija ir aknu bojājums, kas rodas dažu saindēšanos gadījumā; tai raksturīga aknu šūnu deģenerācija un nekroze. Cēloņi ir saindēšanās ar augu (lupinās) un minerālām indēm (arsēns, fosfors), puvušas, rūgušas (brāgas) barības un sēņu inficētas barības lietošana, dažas infekcijas slimības.
Toksiskās aknu distrofijas izcelsmē liela nozīme ir paša organisma uzņēmībai pret patogēno ierosinātāju, aknu barjerfunkcijas traucējumam.
Slimības būtība ir aknu šūnu taukainā deģenerācija un nekroze.
Izšķir divas toksiskās aknu distrofijas stadijas:
1) dzeltenās, atrofijas stadija — aknas saglabā parastos apmērus, bet ir krunkainas, ļenganas, spilgti dzeltenā vai okerdzeltenā krāsā;
2) sarkanās atrofijas stadija — aknu apmēri stipri pamazināti, malas nosmailotas, ļenganums pastiprināts, kapilāru tīkla paplašināšanās un asinsizplūdumu rezultātā tās kļūst tumšsarkanas.
Šī bojājuma akūtās formās aknām ir mozaīkas veids, jo orgāna apvidi, kas saglabājuši parasto brūnsarkano krāsu, mainās ar pārveidotajiem gaišdzeltenajiem un sarkanpelēkajiem apvidiem.
Ja gaita ir hroniska, aknām ir cirotisks izskats, tāpēc ka stromu savelk rētaudi, bet saglabājušās un reģenerējušās aknu parenhīmas daļas hipertrofējas. Organisma vispārējas saindēšanās rezultātā rodas dzeltenā kaite, asinsizplūdumi gļotādās un serozos apvalkos, parenhimatozo orgānu (aknu, miokarda u. c.) distrofija. Aknu iekaisumu, holangītu un holecistītu gadījumā parasti attīstās sastrēguma un parenhimatozā dzeltenā kaite.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties