Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:552923
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.04.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzīvesveids
Mazā ūbele piemērojusies dažādām vidēm – izplatīta lielā Āfrikas daļā, parasti dzīvo atklātās, sausās teritorijās, kur ir krūmāji, vai savannās, kur aug reti koki. Putns parādās arī lauksaimniecības reģionos un piepilsētu dārzos, pat pilsētu centros. Mazā ūbele labi panes augstu temperatūru, tādēļ viņu var sastapt tropiskās Āfrikas palmu birzīs, tomēr šis putns parasti izvairās no tuksnešiem.
Daudzviet mazā ūbele ir sastopama lielā skaitā . Pilsētās, meklējot barību, tai netraucē ne cilvēku klātbūtne ,ne troksnis, ne transporta satiksme. Ūbeles dūdošana dzirdama gan dienā, gan naktī mēnesnīcā – koku lapotnēs, uz jumtiem skursteņiem un telefona stabiem.
Šis ļoti sabiedriskais putns parasti dzīvo nelielos baros. Mazās ūbeles kopā guļ un meklē barību. Lielāko laika daļu pavada, sēžot kokos vai meklējot barību uz zemes.
Šai ūbelei ir daudz ienaidnieku . Tie ir plēsīgie putni, piemēram, lijas, kas visbiežāk noķer mazo ūbeli, kad tā dzer. Ligzdošanas periodā ūbeles apdraud arī ligzdu izlaupītāji.
Barība
Mazās ūbeles barība ir sēklas un graudi, piemēram, saulespuķes, kukurūza, kvieši. Ūbeles bieži vien savāc graudus tīrumos un labības laukos, uz smilšainiem ceļiem vai uzartas zemes. Dažkārt šie putni nesmādē arī asas zāles sēklas.
Mazās ūbeles mātīte nereti savu ēdienkarti papildina ar bezmugurkaulniekiem. Viņa uzknābā, piemēram, termītus un mazus gliemežus, skudru vai mušu oliņas un kokonus, lai iegūtu pietiekami daudz olbaltumu.Reizēm ēd arī augļus, gumus un mazus saknītes.
Putnēni pirmās dienas pēc izšķilšanās barojas ar šķidru vielu no vecāku guzas. Šī masa ir ļoti bagāta ar olbaltumvielām . Tikai pēc vairākam dienām jaunās ūbeles sāk ēst augļus vai kukaiņus, ko vecāki vispirms sagremo un pēc tam atrij.
Mazā ūbele nekad neattālinās vairāk par dažiem kilometriem no ūdens un dienā vairākkārt atgriežas pie ūdenskrātuves, lai uzņemtu šķidrumu.
Vairošanās
Mazā ūbele pārsvarā visu mūžu, vismaz vairākus gadus ir kopā ar vienu partneri. Ligzdošanas laiks ir atkarīgs no reģiona. Pārošanās sākumā tēviņš cenšās pievērst mātītes uzmanību. Riesta rituālā ietilpst ātrs lidojums, kura laikā viņš ātri vicina spārnus, pēc tam lēnām planējot laižas lejā .Tēviņš sabož spalviņas uz kakla, klanās mātītei,dūdo un centīgi tīra spalviņas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties