Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:735970
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.08.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  AUGSUTA DZINUMI, TO IETEKME UZ PRIEŽU UN EGĻU AUGŠANU UN STUMBRA KVALITĀTI    4
  IZMANTOTIE INFORMĀCIJAS AVOTI    8
Darba fragmentsAizvērt

Augusta dzinumu ietekme kopumā uz tādu skujkoku augšanu un pieaugumiem, kā priede un egle, ir vērtējama pozitīvi. Jau kopš 20. gadsimta Latvijā un arī citās valstīs egļu un priežu jaunaudzēs, tiek aizvien biežāk novēroti augusta dzinumi (www.silava.lv).
Koku augšanas gaitu un pieaugumu veidošanās ietekmē virkne neskaitāmu faktoru. Klimatiskie faktori ir vieni no noteicošajiem faktoriem, kas ietekmē koku augšanas gaitu, ciklu, kā arī pieaugumu veidošanās dinamiku. Eiropā laikā gaitā ir palielinājies veģetācijas perioda ilgums. Un optimāli augšanas apstākļi skujkokiem var sekmēt augusta dzinumu veidošanos straujāk augošām eglēm. Ir veikti dažādi pētījumi par augusta dzinumu ietekmi uz sujkoku stumbra augšanu un kvalitāti. Pētījumu rezultāti par to ietekmi uz stumbra defektu veidošanos nav viennozīmīgi (www.silava.lv).
Kokiem veidojot augusta dzinumus ir saskatāmi gan pozitīvā puse, gan arī negatīvā puse. Augusta dzinumiem veidojoties, palielinās koksnes ātraudzība un arī koksnes (augstuma) pieaugumi. Jo pat vienas sezonas laika var veidoties divi mieturi. Bet augusta dzinumiem ir arī negatīvā puse. Veidojoties augusta dzinumiem palielinās arī dažādu koksnes vainu rašanās iespējamība (divas galotnes, lielāks zaru skaits, padēli). Iepriekš uzskaitītās lietas samazina koksnes vērtību un kvalitāti, ka arī iespēju iegūt augstvērtīgus sortimentus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties