Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:455167
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas augšņu kartēšanas atšķirība ar pasaulē pieņemto augsnes kartēšanu
Augsnes klasifikācijas sistēmas salīdzināšana ir vēl sarežģītāka nekā diagnostikas sistēmu salīdzinājuma, tāpēc Latvijas augšņu kartes līdz 21. gadsimta pirmajai desmitgadei neatbilda pasaules standartiem augsnes kartēšanā, jo tika izmantotas PSRS laikos tapušas augsnes kartes, kuras tikai tika uzlabotas atbilstoši mūsdienu augsnes klasifikācijas un kartēšanas prasībām. Latvijas augsnes kartes leģendas atšķirības ar FAO Pasaules augšņu kartes leģendu ir ievērojamas, jo, piemēram, Latvijā dominējošās podzolaugsnes Pasaules augšņu kartes leģendā tiek izdalītas vēl sīkāk – 5 augsnes tipos, savukārt Pasaules augšņu karte leģendā luvisols atbilst 5 Latvijas augšņu kartes leģendas augšņu tipiem. Šādas atšķirības ir ļoti ievērojamas, tāpēc tiek meklēti risinājumi, kā saskaņot Latvijā kartētās augsnes ar FAO Pasaules augšņu kartes leģendu. Risinājumi kā to darīt tika aprakstīti pie Latvijas augšņu kartēšanas vēstures.
Arī bijušās PSRS augšņu klasifikācijas sistēmu un augšņu kartes var uzskatīt par starptautisku, taču pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Latvijas virziens rietumu valstu virzienā vieš savas korekcija – Latvijai jāpielāgojas rietumu pasaules augšņu sistēmas klasifikācijai un augšņu kartēšanā, taču tas prasa lielus finanšu līdzekļus, ko Latvijā iegūt ir maza iespēja, tāpēc arī LLU un LU profesoru vadībā tiek pielāgotas augšņu klasifikācijas PAK un Starptautiskajai augšņu klasifikācijas sistēmai, kas automātiski nozīmē to, ka jāpārstrādā Latvijas augšņu kartes. Iespējams, ja nebūtu šo profesoru izdarītais darbs, tad Latvijā vēljoprojām būtu palikusi pie PSRS tipa augšņu kartēm.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1382886
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties