Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:650045
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

„Uliss” ir uzrakstīts trīs galvenajās nodaļās. Šis darbs ir novatorisks un specifisks. To pat varētu nosaukt par piedauzīgu, graujošu, pretvalstisku un nesaprotamu romānu, jo tas ir ne tikai grūti lasāms, tā kā šī darba notikumi ir aprakstīti diezgan haotiskā secībā, bet tas ietver sevī arī dažādas pretrunas, kas skar valsts pastāvošo iekārtu, sabiedrību un indivīda garīgo pasauli un garīgās vērtības.
Runājot par darba žanru, tad to lielākoties ir jāattiecina uz romānu, lai gan to var darīt tikai nosacīti, jo šis darbs ir specifisks romāna žanra paveids. Lai labāk varētu izprast šo romānu, liela nozīme ir jāvelta valodas specifikai, kurā ietilpst gan dažādi īpatnēji vārdu savienojumi, gan dažādas frāzes, kas tiek izteiktas citā valodā.
Kā jau tika minēts iepriekš, romāns ir sadalīts trīs galvenajās daļās jeb posmos, kur katrā romāna posmā, katrā epizodē ir jūtama tapšanas kustība: top un veidojas cilvēka apziņa, arī cilvēku valoda, ar kuras palīdzību tie gan komunicējas, gan domā. Šis jaunā tapšanas process notiek laikmeta maiņas iedarbībā, indivīda pārveidošanās rezultātā atbilstoši novitātēm. Ap galveno varoni notiek nepārtraukta šī jaunā veidošanās, kā rezultātā mainās arī pats varonis. Šī elipses kustība skar ne tikai galveno varoni, bet tā skar ikvienu – gan pārējos romāna varoņus, gan šī darba lasītājus, gan arī pārējos indivīdus, turklāt šī pārveidošanās un mainīšanās atbilstoši laikmetam ir mūžīga.
„Ulisa” sižets ir ļoti vienkāršs un saprotams, lai gan sākotnēji tas varētu šķist arī savādāk. Sižets ietver sevī galvenā varoņa Blūma pārdzīvojumus un notikumus vienas dienas laika posmā.
Džoisa „Uliss” ir Homēra „Odisejas” parodija un redukcija. Uz to norāda pats Džoiss, savijot Blūmu un viņa dienas gaitas ar Homēra varoņepa Ulisu un tā divdesmit gadus ilgajiem piedzīvojumiem un dēkām. 1
Romānam piemīt vēl viena īpatnība – lasītājs saskaras nevis ar tiem pašiem tēliem, bet gan ar tēlu garīgo apziņu. Tēli bieži vien saplūst un transformējas ar citu varoņu tēliem no citiem pasaules slaveniem darbiem, piemēram, Blūms saplūst ar Odiseju, Hamletu u.c. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138626
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties