Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:590594
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Šajā gadījumā primitīvs valodas lietojums ir domāta vienkārša valoda, kurā starp veidoto vārdu un tā nozīmi ir tieša saikne. Primitīva valoda ir iemācīta nevis izskaidrojot, bet vienkārši iemācot atsevišķus vārdus un to tiešo nozīmi. 21 Tā ir katras valodas pamatā.
Valodas uzdevums ir izveidot pēc iespējas precīzāku un koncentrētāku informācijas apmaiņu – gan tās saņēmējam, gan devējam. „Valodspēles ir kā salīdzināšanas objekti, kuru uzdevums ir izgaismot mūsu valodas apstākļus gan ar to, kas ir līdzīgs, gan ar to, kas nav līdzīgs.”22
„Varam domāt par visu vārdu lietošanas norisi kā par vienu no tām spēlēm, ar kuru palīdzību bērni apgūst dzimto valodu. Es gribu saukt šīs spēles par ‘valodspēlēm’ un par primitīvu valodu dažreiz runāšu kā par valodspēli.”24 Par valodas spēli Vitgenšteins sauc visu kopumu - valodu un tās darbības, kādās tā iesaistīta. Valodspēlē neatņemami ir arī tādi faktori kā sejas izteiksme, balss tonis, teikuma veidi, zināšanas, pieredze utml.
Mūsdienās cilvēki ir pieraduši lietot daudz saīsinājumu, matemātisko apzīmējumu un dažādus citus valodas „kropļojumus”. „Mūsdienu publikācijas matemātikā un teorētiskajā fizikā ir tā piesātinātas ar matemātiskajām formulām, ko tulkošana prasa pārlikt no vienas valodas otrā tikai dažas vārdkopas starp tām. Tās ir uzrakstītas it kā jaunā esperanto tipa valodā, par kuru gan neviens nešausminās tā, kā to darīja L. Vitgenšteins. Laikam jau tāpēc, ka vairums cilvēku runā savās dzīvajās jeb dabiskajās nacionālajās valodās, atstājot matemātisko formulu valodu tikai tiem, kas ar to īpaši aizrāvušies.”25
Mēģinot īsi pateikt, kas ir valodas spēles Vitgenšteina filosofijā, ir jāsaka, ka tā ir metode, kā precīzāk skaidrot pasauli ap mums. Tā kā vārda nozīme ir tā lietojumā, katrā valodas novirzienā pastāv savas likumsakarības, līdz ar to šo valodu mijiedarbību var nosaukt par spēli.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1317647
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties