Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:561879
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

ASINSVADI.
Artērijas (pretestības asinsvadi) ir asinsvadi, pa kuriem asinis izplūst no sirds. To sieniņas ir izturīgas un samērā biezas. Artēriju sieniņu veido biezs gludo muskuļu slānis, ar kura palīdzību asins vadi var paplašināties un sašaurināties. Tam iekšpusē ir gluds, no epitēlijaudiem veidots endotēlijs, ārpusē – saistaudi. Artērijas nodrošina un regulē arteriālo asiņu pievadi orgāniem. Vislielākā cilvēka organisma artērija ir aorta. Aorta atiet no kreisā kambara. Tā sazarojās sīkāk, izveidojot galvenās galvas, roku, kāju un iekšējo orgānu artērijas. No labā kambara atiet plaušu artērijas, kuras venozās asinis no sirds aiznes uz plaušām. Pa artērijām asinis nonāk mazākos asinsvados – arteriolās, bet pēc tam vēl mazākos – kapilāros.
Kapilāri (vielmaiņas asinsvadi) ir vissīkākie asinsvadi. To sieniņas ir ļoti plānas un sastāv tikai no 1 šūnu kārtas. Caur kapilāru sieniņu notiek vielu apmaiņa starp asinīm un šūnu šķidrumu.
Vēnas (tilpuma asinsvadi) ir asinsvadi, pa kuriem asinis atgriežas sirdī. To sieniņas ir ļoti elastīgas un plānākas nekā artēriju sieniņas (plānāks ir muskuļu slānis). Tāpēc vēnās var uzkrāties asinis. Kāju vēnās ir kabatveida vārstuļi, kas nodrošina asins plūsmu 1 virzienā. Asinsplūsmu uz sirdi stimulē arī skeleta muskuļu kontrakcijas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties