Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:799734
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ars Nova iezīmē sarežģītāku mūzikas komponēšanas tehnikas sistēmu. Ars (no lat.val.) plašākā nozīmē iezīmē arī intelektuālā un teorētiskā aspekta jaunus pavērsienus. Jau no sengrieķiem ir uzskats, ka pasaulē ir sakārtotība. Šī jaunā mūzikas sistēma ir jaunu melodisko sakārtojumu meklējumi, jauna polifoniska sistēma, kas ir sava veida pirmsākums fūgas rašanai. Notika arī attīstība nošu pierakstīšanā šajā laikā. Skaņdarbiem parādās konkrēta forma, pabeigtības princips. Agrāk notika sava veida improvizācija, jo izpildītājs beidza skaņdarbu tā, kā konkrētajā situācijā sanāca. Ars Nova laikā kļūst zināmi arī konkrēti autori skaņdarbiem.
Ievērojams autors – Guillaume de Machaut, franču komponists. Rakstīja dažāda žanra mūziku. Viņš palīdzēja motetes un laicīgo dziesmu attīstībā. Viņam ievērojamākais darbs ir Messe de Nostre Dame. Līdz šim labākie komponisti, izpildītāji ir darbojušies baznīcas mūzikā, bet ar šo laika posmu sākas aktīva darbība arī laicīgajā mūzikā. Arī laicīgajā mūzikā parādās komplicētība, kaut gan garīgā mūzika ir daudz sarežģītāka.
Žanrs izoritmiskā motete – konkrētai teksta frāzei atbilst konkrēta melodiskā frāze. Katra balss tādējādi ieguva brīvību, visas balsis vairs nebija vienādā ritmā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties