Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:654969
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ar Ksantipi, kurai tajā laikā bija septiņpadsmit gadi, Sokrāts aprēcējās četrdesmit gadu vecumā. Viņu laulība bija nelaimīga, jo Ksantipei bija drausmīgs raksturs. Neskatoties uz to viņiem bija trīs dēli, no kuriem vecākais bija Damproks un divi jaunākie- Sofroniks un Meneksens. Sokrāta nodarbošanās nenesa ienākumus, tādēļ viņš bija nabadzīgs. Lai gan Sokrāts nebija turīgs vīrs, Atēnu sabiedrība viņš bija cienījama persona bieži atradās kopā ar turīgajiem ļaudīm, kuri savu brīvo laiku labprāt pavadīja klausīties Sokrāta mācībās. Sokrāts, diskutējot ar cilvēkiem, izmantoja paša radītu metodi, kā palīdzēt viņiem domāt un nākt klajā ar jaunām idejām. Viņš no sākuma uzdeva cilvēkiem vieglus jautājumus un noklausījās viņu atbildes, pats tēlodams muļķi, pēc tam uzdevu mānīgus jautājumus, kas noveda diskusijas biedrus stūrī, jo viņi nonāca pretrunā ar pirms tam teikto, tādējādi Sokrāts lika diskusijās ļoti iedziļināties domāšanas procesā. Daudziem diskusiju biedriem tas nepatika, par to Sokrāts bieži tika apsmiets, iekaustīts, bet viņš to visu pieņēma un nereaģēja pretī, tā bija lieka laika tērēšana. Sokrāts bija uzņēmies izveidot morāles standartus, kas visā sabiedrība būtu vienādi. Sokrāta filozofēšana arī noveda viņu pie nāvessoda. 399.g.p.m.ē. viņu apsūdzēja par bezdievību un jaunu prātu maitāšanu, un viņš tika nogalināts.
Sokrāts savas dzīves laikā bija izskolojis vairākus filozofus, no kuriem zināmākie ir Platons un Ksenofonts. Abiem šiem sengrieķu filozofiem nav viennozīmīgs atzinums par to, ko Sokrāts centās pētīt. Platons uzskatīja, ka Sokrātu vairāk interesēja visums un cilvēka esamība, vai ir svarīgi tas, ko cilvēks paveic laicīgajā dzīvē. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1318351
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties