Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:647126
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Apmaiņas teorijas pamatā ir ideja par to, ka cilvēku attiecības sociālajā interakcijā var analizēt no partneru ieguldījumu un ieguvumu viedokļa.
Apmaiņas teorijas teorētiķi uzskata sociālo interakciju kā tveramu vai netveramu preču un pakalpojumu apmaiņu, sākot ar pārtiku un pajumti, beidzot ar sociālu pieņemšanu un simpātijām.
Apmaiņas teorija izceļ apmaiņas procesa divpusējo raksturu. Kad viens cilvēks otru apbalvo, viņš parasti gaida, ka partneris atbildēs ar to pašu.
Pazīstamākie darbi par apmaiņas teoriju tika sarakstīti 1960. gados, pēc kā, uz pāris gadiem, interese par šo teoriju samazinājās.
Intelektuālie pamati. Agrīnie sociologi neizrādīja pārāk lielu interesi par šo apmaiņas perspektīvu. Vissvarīgākos intelektuālos pamatus ir licis Georgs Zimmels, kurš centās noteikt universālus raksturojumus cilvēka uzvedībai. Viņš īpaši interesējās par to kāpēc un kā cilvēki pāriet no izolācijas uz dažādām savstarpējo kontaktu formām. Tāpat kā modernie sociālās apmaiņas teorijas pārstāvji, arī Zimmels apgalvoja, ka indivīdu motīvs ir apmierināt savas vajadzības un dzīties pēc individuāliem mērķiem.
Daudzi no 20. gs. antropologiem uzskatīja, ka apmaiņa spēlē centrālo lomu sociālajā dzīvē, viens no tādiem bija Broņislavs Maļinovskis.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties