Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:359715
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.08.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pateicoties apgaismībai, veidojās vairākas idejas, cerībā novērst ilgstošo neapmierinātību un nesaskaņas valstī : 1) sacelšanās pret autoritātēm (pret baznīcu, karali); 2) racionālisms (paļaušanās uz cilvēka prātu); 3) tautas izglītošana; 4) kultūroptimisms (ja tauta būs izglītota, tad tautai būs straujš progress); 5) atgriešanās pie dabas (ja daba ir laba, tad cilvēks arī ir labs); 6) dabiska reliģija (Dievs atklājas cilvēkam dabā, tas nav nekas mistisks); 7)cilvēktiesības (tiesības uz privātīpašumu, vārda brīvība, tiesības nebūt arestētam, tiesības nebūt vergam).
Reliģija: Patiesības meklējumi dabā noveda pie kristīgās idejas noliegšanas un pat pie kosmopolītisma. Jebkura nacionālisma izpausme tika noraidīta, visas nācijas tika uzskatītas par vienlīdzīgām. Nantes edikta atcelšana nozīmēja arī franču nācijas intelektuālā un finanšu spēka aizplūšanu no Francijas. Reliģisko grautiņu laikā nacionalitātei vairs nebija nekāda svara. Patriotisms zaudēja savu nozīmi. Svarīgs bija cilvēks, bet ne dzimtene.
Zinātne: 18. gadsimts ir apgaismības laikmets, kurā tehnikas progress, zinātņu straujā attīstība mijiedarbojās ar Rietumeiropai raksturīgām apgaismības kultūras izpausmēm - antīko mantojumu, protestantisma un citām reformācijas izpausmēm. Apgaismība ir uzskatāma par humānistiskās domas otro renesansi, kas izriet no itāļu un ziemeļu atdzimšanas, Dekarta racionālisma, Loka politiskās filozofijas. Pateicoties Eiropas apgaismībai tika radīta vesela laikmeta kultūras sistēma.18. gadsimtā sākās dabaszinātņu renesanse.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1316641
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties