Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:377447
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

AT attīstības pirmsākumi ar not. virzību ir saistīti ar senās Romas laikiem. Pastāv tīri vēsturiski var izdalīt 2.apdroš. veidus: apd-na ko nodrošina valsts not. kārtībā, parasti tā balstās uz obligātiem apd-nas iemaksām; brīvprātīga, kad persona uz savas iniciatīvas pamata nodrošinās pret iespējamiem zaudējumiem nākotnē.
15.gs. eiropieši sāka aktīvi darboties ar kuģniecību. 17.gs. sāk veidoties apd-nas veidojumi, kuri nodrošināja zaudējumu atlīdzību, kas radušies sakarā ar ugunsgrēkiem. Apd-nas biedrības nodrošināja: uguns dzēšanu; izmaksāja kompensāciju, tādā apmērā, lai būtu iespējams nolīgt nepieciešamus meistarus ēkas atjaunošanai un pārbūvei. Apd-nas kompensācija – nedzīvības apd-na, tas nozīme kompensēt apd-juma ņēmējam zaudējumus tādā līmenī, lai viņa finansiālais stāvoklis būtu tieši tāds pats, ja nelaime nebūtu notikusi. Apd-jam ir tiesības izmantot netikai skaidras naudas izmaksas, bet arī citus atlīdzināšanas veidus. 18.gs. vidū tika izveidotas sabiedrības, kas nodrošināja dzīvības apd-mu. Dzīvības apd-nas līgumi nevar tik veidoti pēc kompensācijas principa, jo cilvēka dzīvības vērtība nepakļaujas parastajām materiālajam novērtējumam, tie slēgti par konkrētu summu.
AT vēsturiskā attīstība LR teritorijā. 17.gs. vidū, kad pirmās ārzemju kompānijas atroda jaunu savu pakalpojuma tirgu. 1765.g. ar Latvijas kapitālu apd-ja pret ugunsgrēkiem. AT uzplaukuma periods ar 19.gs. sākumu saistās ar to ka 1800 – 1810 gadam ļoti strauji pieauga apd-nas kompāniju skaits, organizējot apd-nu ne tikai Rīgā, bet arī Latgalē un citās LR teritorijās. 1886.g. Rēzeknē bija izveidota pirmā pašvaldības apd-nas sabiedrība, apd-ja pret ugunsgrēkiem un dzīvniekiem. Bija privātās un pašvaldību apd-nas sabiedrības (AS). Šajā laika periodā AS uzraudzītas no valsts kontroles puses, 5 jāiemaksā valsts budžetā.
Finanšu un kapitāltirgu komisija. Par katru apd-nas veidu sabiedrībai jāizņem licenci un jāmaksā nodeva. 20.gs. LR teritorijā ar savu kapitālu pastāvēja: 2 angļu, 11 Vācijas, 4 Latvijas AS. Tika izveidots apd-nas departaments, kurš veicināja apd-nas likuma pieņemšanu, kas tieši regulēja AS darbību. 1934.g. 15. maijā valsts mēģināja iejaukties AS darbībā, gribēja veidot monopolu apd-nas jomā.
AT attīstība funkcionējošas PSRS laikā. 1940.g. visas AS ar privāto sabiedrību tika nacionalizētas un pakļautas PSRS finanšu ministrijas pārvaldei. Ar šo laiku zaudēja spēku visi iepriekšējie NA. Atklājās obligāta apd-na, kā mantas un dzīvības apd-na. AT ir tāda tiesību nozare, kas attīstījās kara laikā, kas radīja lielu risku dzīvībai un veselībai. 1946.g.tika risināts jautājums par plašu lauksaimniecības produkcijas ražotāju apd-nu. Tika ievesti dzīvnieku, lauksaimniecības sējumu apd-na. 1948.g. lēmums par izveidot galveno valsts apd-nas pārvaldi “GOSTSRAH” sastāvēja no: valsts apd-nas galvenās pārvaldes – republiku apd-nas pārvalde – pilsētas un rajonu apd-nas inspekcija – ciematu apd-nas iecirkņi.
1991.g. jauns etaps apd-nas sistēmā. Pieņem jaunus NA. AT ir saistītas ar 4 elementiem: vērtība; aizsardzība; risks; pakalpojumu industrija – tas ir privātais spektrs, cilvēks nodrošinās pret nākotnes zaudējumu.
Apd-nas atlīdzība ir tāda naudas summa ko izmaksā AS iestājoties apd-nas gadījumam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1120384
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties