Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:177417
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mīlēdami savu draugu, mēs mīlam paši savu labumu, jo labs cilvēks, kļūdams par mūsu draugu, kļūst par labumu, tāpēc ka mēs viņu mīlam.(Aristotelis)

Sengrieķu vārds „philia”, ko parasti tulko kā „draudzība”, nozīmēja tuvināšanos, savienošanos, kas sasniedza pilnīgu saplūšanu un identitāti. Agrīnajiem grieķu filozofiem (piemēram, Empedoklam) šis vārds nozīmē universālu kosmisko spēku, kas vieno ne tikai cilvēkus, bet arī dabas elementus. Vārds „philos” (draugs) pēc izcelsmes ir vietniekvārds ar piederības nozīmi – „savs”. Homēram šis vārds figurē gan kā īpašības vārds, gan kā lietvārds, turklāt tas ir daudznozīmīgāks un ne tik psiholoģisks kā mūsdienu „draugs”. Šajā vārdā ,piemēram, tika saukti visi tie, kuri dzīvoja Odiseja mājās un kurus viņš varēja uzskatīt par savējiem. Sieviete kļūst „savējā” vīrietim ne tāpēc, ka viņš to ieved savās mājās un kopš šī brīža tā pieder viņam. Svešs cilvēks kļūst „savējais”, ja viņš tiek pieņemts par ģimenes vai cilts locekli.
Pirmām kārtām šis vārds apzīmēja asinsradiniekus, pēc tam – vispār tuviniekus, tad – labvēļus un līdzgaitniekus. Te atklājās noteikta attīstības līnija – no „savējā” uz „citu”, taču „tuvu”, turklāt vārds iegūst ne tikai konstatējošu, bet arī vērtējošu jēgu, zināmu emocionālu slodzi, izsakot savstarpēja atbalsta, sakaru, savienības ideju. Šajā vārdā sauc cilvēkus, uz kuriem var paļauties apkārtējā nedrošajā pasaulē.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1128241
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties