Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:513719
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

17.gadsimta sākumā Anglija sāka vedot jaunu pasaules impēriju, vēloties izkonkurēt Spāniju, Franciju un Nīderlandi. Un Anglijai tas izdevās – 18.gadsimtā Anglija izkonkurēja Nīderlandi un kļuva par spēcīgāko, attīstītāko Eiropas valsti.
Tomēr 16. gadsimtā bija maz pazīmes, kas norādītu Anglijas iespējamo ekonomisko izaugsmi. 14. un 15. gadsimta laikā Anglija pārcieta daudzus karus un nemierus. Arī monarhiskā valsts iekārta kavēja ekonomisko attīstību.
Tjūdoru dinastijas laikā Angļu karaļnams arvien paplašināja savus ienākumus gan piedzenot soda naudas un nodokļus, gan pārdodot dažādas atļaujas un privilēģijas, gan konfiscējot baznīcai zemi. Pietam šī dinastija saprata, ka tai būtu izdevīgāk nevis iznīcināt parlamentu, bet gan kontrolēt to, tādēļ Henrijs VIII izveidoja Apakšnamu (zemāko parlamenta māju), ko vadīja augošā tirgotāju kārta un sīkmuižniecība.
Stjuartu dinastijas laikā saasinājās karaļnama un parlamenta strīds, kas būtībā bija konflikts par finanšu jautājumiem.
17. gadsimta sākums Anglijas valdībā saistās ar seru Edvardu Koku, kurš panāca to, ka vispārējās tiesības kontrolēja komerctiesību attīstību. Koks arī uzstāja, ka vispārējām tiesībām ir jāstāv pāri karaļnama monopolistiskajām privilēģijām, kas tika īstenotas jau kopš Viduslaikiem. Šo privilēģiju galvenais mērķis bija aizsargāt inovātoru, taču 16. gadsimta otrajā pusē kļuva skaidrs, ka karaļnams šīs privilēģijas izsniedz, lai gūtu papildus ienākumus vai lai atalgotu galma favorītus. Šīs privilēģijas un atļaujas kavēja ekonomisko attīstību kopumā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties