Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
11,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:364942
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Definīcija.
Anēmija ir stāvoklis, kad hemoglobīns (Hb) vai hematokrīts (HTC) ir mazāks par katram indivīdam noteikto normu atkarībā no dzimuma, vecuma un atrašanās vietas (augstuma virs jūras līmeņa). Anēmija ir nevis diagnoze, bet gan simptoms, tādēļ jebkuras anēmijas sekmīgas ārstēšanas pamatā ir anēmijas cēloņa noteikšana, tās formas precizēšana.Anēmijas kopējās klīniskās izpausmes.
Anēmijas gadījumā ir samazināta asins spēja pārnest skābekli, tādēļ kopējās klīniskās izpausmes saistītas ar audu hipoksiju. Smagas anēmijas gadījumā ir iesaistīti kompensācijas mehānismi ar tahikardiju, sirds trokšņiem, elpas trūkumu. Klīniskās izpausmes korelē ar Hb līmeņa pazemināšanos vecāka gadagājuma pacientiem. Sirds un plaušu slimību gadījumā tās atrod agrīnāk un tās ir smagākas. Ādas asinsvadu sašaurināšanās dēļ āda ir bāla, novēro arī redzamo gļotādu bālumu.
Anēmiju klasifikācija.
Pēc patofizioloģiskā mehānisma anēmijas iedala trīs lielās grupās, kuru cēloņi var būt šādi: samazināta sarkano asins šūnu producēšana kaulu smadzenēs, asins zudums vai pastiprināta sarkano šūnu destrukcija. Pēc morfoloģiskām pārmaiņām izšķir trīs anēmiju grupas: hipohromu mikrocitāru, hiperhromu makrocitāru, normohromu normocitāru.
Galvenie raksturlielumi morfoloģisko anēmiju klasifikācijā ir vidējais sarkano šūnu tilpums (MCV), vidējais hemoglobīna daudzums eritrocītos (MCH) un vidējā hemoglobīna koncentrācija eritrocītos (MCHC). MCV, kas parāda eritrocītu tilpumu, nosaka, vai anēmija ir normocitāra, mikrocitāra vai makrocitāra. MCHC ļauj izšķirt normohromās, hipohromās vai hiperhromās anēmijas …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties