Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Analīze Latvijas Republikas Satversmes tiesas 2017.gada 29.jūnija spriedumu lietā Nr. 2016-23-03

     

    Konspekts30 Tiesības

12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:473218
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.10.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pamatojoties uz Satversmes tiesas likuma 30.–32. pantu, Satversmes tiesa nosprieda: atzīt Ministru kabineta 2015. gada 13. oktobra noteikumu Nr. 591 „Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi” 12.1.1. un 60. punktu par neatbilstošiem Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam un spēkā neesošiem no to pieņemšanas brīža.
Autore piekrīt Satversmes tiesas spriedumam, pamatojoties uz to, ka Ministru kabinets ir pārsniedzis sev piešķirtās pilnvaras varas dalīšanas atzarā jeb realizējis ultra vires principu. Ministru kabinets, pieņemot apstrīdētās normas, ir ierobežojis pašvaldībai piešķirto autonomo funkciju realizēšanu. Pašvaldībai ir liegta pilntiesīga autonomās funkcijas- izglītības nodrošināšana izpilde, jo tās iespējas tiek apspiestas. Tiek ierobežotas cilvēktiesības, radīta neatbilstība Satversmes 1., 112. pantam. Ministru kabineta izdotais akts, apdraud tiesiskuma un virsvaldības principu. Ņemot vērā to, ka demokrātiskā sabiedrībā, valsts vara tiek sadalīta trīs atzaros- likumdošana, izpildvara un tiesu vara, tām būtu jāveido līdzsvars, mērenība un savstarpēja kontrole. Ministru kabinets izmanto absolūto, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā. Izdodot šādas normas, Ministru kabinets izjauc varas līdzsvaru un rada pretrunas Satversmei. Pašvaldību tiesību realizēšana tiek ierobežota, tiek ierobežotas cilvēktiesības un rodas atkāpe no Satversmes 1.panta. Apstrīdētās normas viennozīmīgi ir atceļamas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −11,27 €
Materiālu komplekts Nr. 1380935
Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties