Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:768053
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.11.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

11. Sameklē grāmatā spilgtus citātus par to, kā autors parāda strēnieku aiziešanu mūžībā,izraksti tos ! Kuri romānā tēlotie karavīri, tavuprāt, ir apsegušies ar visbaltāko puteņu segu : Vilnis , Spandegs, Pētersons ? /10 punkti /
Autors spilgti parādījis kauju ainas Rīgas frontē, strēlnieku varonību un patriotismu. Tūkstošiem strēlnieku bojā gāja Nāves salā, Tīreļpurvā, Ložmetējkalnā “Jā gan! Kas mirst par tēvu zemi, svēti mirst. Tā man teica vectēvs, karā vadīdams.”, “Jau simti dzimtās zemes brīvotāju guļ sniegā nāves miegu”, “No visām pusēm nāk mums virsū vēsums un krēsla. Miroņiem nosētais lauks, kas stiepjas no pļavas līdz mājām, jau metas pelēkmelns, bet laidara mūros vēl nav beigušas kvēlot sakritušās spāres un sijas un met zemajos padebešos ļauni sarkanu atspīdumu.”
Daudz strēlnieku, Artūra kaujas biedri, gāja bojā jau pirmajās kaujās. Autors aprakstīja, kā strēlnieki mira, cīnoties par savas zemes brīvību: “Kaut arī mēs esam citādi sveši ļaudis, mūs vieno ar rotas komandieri neredzamas brālības saites — viņš veda mani pirmo reizi ugunī.”, “Strautiņš palika vācu grāvī ar durkli krūtīs, vēl nāvē žņaugdams ienaidnieka kareivi, — un nav vairs Gaiļa, mūsu vecā nodaļnieka, kam riebās paša uzvārds un bija no kaujas un nāves bail.”, “Rotnieks ar leitnantu ir atsēdušies klēts priekšā un skatās, kā tēvs kārto rotu atpakaļgājienam, un tagad mēs pamanām, ka trūkst daudzu pazīstamu seju un mūsu vads kļuvis pavisam rets.”
Nāves ainas ir aprakstītas ļoti patiesi un spēcīgi: “Sagurušas un klusas iet cauri miglas jūrai strēlniekrindas, un kritušo brāļu un purvos nomirušo kaujas draugu ēnas velkas viņiem pakaļ, iet dzīvajiem līdzi.”, “Grimdams neatmiņas atvarā, es dzirdu ap sevi grūtas dvašas, klusus kunkstienus, ar kuriem jaucas vaidi, — blakus gulētāji mētājas no vieniem sāniem uz otriem, griež zobus, un viņu krūtis krīt un ceļas un rokas žņaudzas dūrēs, kā gribēdamas no jauna mesties nāves cīniņā.” , “Mēmi un stīvi lien ārā no sniega segas rokas, kas dūrēs sažņaugtas un dienā kļuvušas pelēkzilganas, bet mēnesnīcā šķietas melnas.”

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1381420
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties