Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:544639
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Valsts pārvaldes iestāde ir nodibināta noteiktā kārtībā. Tas nozīmē, ka noteikta valsts pārvaldes iestāde ir nodibināta noteiktā procesuālā kārtībā uz noteiktu normatīvo aktu pamata bāzes. Kompetenta iestāde, piemēram, Saeima ar likumu palīdzību vai Ministru kabinets ar noteikumu palīdzību nodibina valsts pārvaldes iestādi. Iespējams, ka valsts pārvaldes iestādi nodibina Ministru kabinets - nevis pēc savas iniciatīvas, bet izpildot likumdevēja - Saeimas uzdevumu. Tas varētu notikt. Saeimai pieņemot likumu, kurā būtu teikts, ka noteiktā laika posmā tiek nodibināta valsts pārvaldes iestāde un ka to nodibina, Ministru kabinetam pieņemot attiecīgu lēmumu. To Ministru kabinets var darīt, pamatojoties uz Ministru kabineta iekārtas likumā ietvertajiem noteikumiem.
Valsts pārvaldes iestāde ir ar personālsastāvu komplektēta valsts pārvaldes aparāta struktūra. Iestāde nedarbosies vispār, ja tai nebūs noteikts personālsastāvs. Valsts aparāta struktūra šajā gadījumā tiek saprasta kā sastāvdaļa veselai sistēmai - valsts pārvaldes aparātam. Valsts pārvaldes aparāts ir noteikta sistēma, kurā noteiktā kārtībā ir apvienotas valsts pārvaldes iestādes, kā arī citas iestādes, kas īsteno pārvaldi. Šī sistēma sastāv no vairākiem elementiem, kas ir sakārtoti pēc zināmiem kritērijiem īstenojamo iespēju ziņā, tas, ir, pēc kompetences.
Valsts pārvaldes aparāts ir sakārtots šādā sistēmā:
l} Ministru kabinets, kas ir pati augstākā valsts pārvaldes iestāde;
2) ministrijas - valsts pārvaldes iestādes, ar kuru palīdzību Ministru kabinets īsteno tam uzdotos uzdevumus;
3} resori - valsts pārvaldes iestādes, kurām ir nodotas viena vai vairākas valsts pārvaldes funkcijas;
4) pašvaldību izpildiestādes, piemēram, izpilddirekcija, kuras pārziņā ir pārvaldes īstenošana noteiktā administratīvi teritoriāla vienībā;
5) iestāžu, uzņēmumu, organizāciju administrācijas, tas ir, konkrētu iestāžu pārvaldes struktūra, kas nodrošina pārvaldes īstenošanu šīs iestādes uzņēmuma vai organizācijas iekšienē.

Valsts pārvaldes iestāde veic valsts pārvaldes funkcijas. Tas nozīmē, ka dotās definīcijas izpratnē valsts pārvaldes iestādes ir tādas, kuras īsteno valsts pārvaldes funkcijas. Valsts pārvaldes funkcijas ir tādas, kuras ir atvasinātas no kādas valsts funkcijas, un visu no šīs valsts funkcijas atvasināto valsts pārvaldes funkciju kopuma īstenošana ir priekšnoteikums sekmīgai valsts funkcijas īstenošanai. Arī Valsts pārvaldes iekārtas likuma 9.pantā skaidrots, ka valsts pārvalde Ministru kabineta vadībā pilda izpildvaras administratīvās funkcijas (valsts pārvaldes funkcijas), kas sastāv no atsevišķiem pārvaldes uzdevumiem un atbildības par to izpildi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1192920
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties