Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:822333
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Āda sastāv no dažādām šūnām un orgāniem.Ādas audzēji var veidoties no jebkuras ādas sastavdaļas. Bez tam ādā var prādīties iekšējo organu audzēju metstāzes, retikuložu vai leikožu depozīti. Tādēļ ādas audzēju klīniskas pazīmes ir ļoti daudzveidīgas un bieži diagnozes noteikšanai nepieciešama kā audzēja morfoloģisko īpatnību pazīšana, tā arī histopatoloģiska izmeklēšana.
Ādas audzējs sākas ar šūnu augšanas lokālu defektu, jo traucēts mehanisms,kas regulē šūnu normālo augšanu un veidošanos. Defekts var būt tikai daļējs. Ja šūnas pastiprināti vairojas, bet visumā saglabā savas normālās īpašības, tad audzējs paliek labdabīgs. Ja šūnu augšanas procesa traucējumi ir smagāki un rodas displastiskas, nenotmālas šūnas, izveidojas ļaundabīgs audzējs.
Ādas audzēju klasifikācijas pamatā ir dominejošais šūnu veids, audzēja dabiskās attīstības veids (lēni vai ātri progresejošs audzējs) un šūnu morfoloģiskie defekti. Vispirms jānoskaidro, vai dominējošās šūnas ir normālas. Normālās šūnas rada stabilus,lēni augošus audzējus, piemēram-dzimumzīmes vai seborejiskās keratozes. Ja dominējošās šūnas ir mazliet nenormālas, bet bez ļaundabīgam pazīmēm, tad audzējs var progresēt ātrāk,bet tomēr palikt labdabīgs. Šie audzēji lēnām diferencējas virzienā uz kādu no ādas parastajiem derivātiem, piemēram-uz matu folikuliem,sviedru vai tauku dziedzeriem. Ir jāsaprot, ka šie audzēji rodas bazālā slāņa pluripotenciālajām (daudzspējīgajām) šūnam.
Ja dominējošās šūnās ir prekankrozas,tad jājautā, cik liela ir iespēja, ka tās var kļūt par progresējošu ļaundabīgu audzēju un radīt metastāzes.Šūnu morfoloģiski ļaundbīgās pazīmes ne vienmēr nozīmē, ka no tām izveidosies agresīvi metastazējoši audzēji.
Lai dominējošas šūnas būtu ļaundabīgas vārda tiešajā nozīmē, šūnām jābūt atipiskām, ar nenormālām mitozēm, audzējam ir jāprogresē samērā ātri ar invāziju apkārtējos audos un metstāzēm un metastāzēm. Daļa no šīm ļaundabīgā procesa pazīmēm novērojamas arī dažu pseidokankrozu audzēju gadījumā. Visbiežāk sastopamais ādas vēzis, bazalioma, parsti nerada metastāzes. Neraugoties uz to, bazalioma ir klasificējama kā ādas vēzis, jo tā ir lokāli destruktīva.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties