Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:146410
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Abinieki spēj elpot ar plaušām, žaunām un ādu. Žaunas funkcionē tikai kurkuļa stadijā.

Pieaugušiem abiniekiem ir pāra plaušas, kas pēc uzbūves atgādina maisus ar krokotām iekšējām sienām. Plaušas atveras balsenes- trahejas kamerā un beidzas ar spraugu mutes- rīkles dobumā. Uz balsenes-trahejas sienām atrodas balss saites.

Pieauguša abinieka un kāpura asinsrites ir atšķirīgas. Kāpura stadijā asinsrites sistēma ir līdzīga zivju asinsritei- ir 1 asinsrites loks un divkameru sirds ar vienu priekškambari un vienu kambari.
Pieaugušiem abiniekiem ir 2 asinsrites loki un 3 kameru sirds, mazais asinsrites loks iet uz plaušām, lielais- uz ķermeni. Sirdij ir 2 priekškambari, kam ir kopēja atvere kambarī. Elpojot ar plaušām, arteriālās asinis ieplūst kreisajā priekškambarī, labajā priekškambarī nonāk arteriālas asinis, kas skābekli uzņēmušas caur ādu, un venozās asinis - no visa ķermeņa. Asinis daļēji sajaucas kambarī.

Ilgstoši pārtraucot elpošanu, palielinās venozo asiņu pieplūdums galvas smadzenēm un pazeminās vielmaiņas līmenis, dzīvnieks spēj pāriet sastinguma stāvoklī. Asinsrades orgāns ir sarkanās kaulu smadzenes.Abinieki ir aukstasiņu dzīvnieki.

Galvenais izvadorgāns ir nieres- kompakti pāra orgāni, kas atrodas mugurkaula sānos krustu skriemeļu apvidū, bet liela nozīme ir arī ādai. Kāpuriem funkcionē galvas niere, bet metamorfozes laikā attīstās vidukļa niere. No nierēm atiet urīnvadi, kas nepāriet urīnpūslī, bet beidzas kloākā, no kloākas atiet īpaša atvere uz urīnpūsli.Uz nierēm atrodas virsnieru dziedzeri, kuru izdalītie hormoni regulē filtrācijas intensivitāti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1388879
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties