Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:788273
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.10.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pēc revolūcijas cara valdība veicināja latviešu izceļošanu uz Krieviju, jauniešiem bija vieglāk iestāties Krievijas augstskolās, nekā Rīgas Politehnikumā. Pārmaiņas notika arī lauksaimniecībā. Izveidojās divas lauksaimniecības sabiedrības, kuras nodibināja savas lauksaimniecības skolas. Saimnieciskā augšupeja sekmēja izglītības un kultūras attīstību.

Pēc 1905. gada sākās arī Latgales atmoda. Vairākus gadus Latgale bija atšķirta no pārējās latviešu apdzīvotās teritorijas. Pēc pirmās Polijas dalīšanas to pievienoja Krievijas impērijai kā Pleskavas (vēlāk Vitebskas) guberņas sastāvdaļu. Atšķirībā no pārējiem Latvijas novadiem Latgalē bija liela poļu muižniecības un katoļu baznīcas ietekme.Saistība ar pārējo novadu latviešiem bija tikai etniskajā izcelsmē, folklorā un valodā (pastāvēja dialekta atšķirības).

Pārkrievošana Latgalē sākās agrāk nekā Kurzemē un Vidzemē. Skolās tika pārtraukta latviešu valodas mācīšana. Tika aizliegts iespiest latgaliešu grāmatas ar latīņu burtiem. Aizliegumu atcēla 1904. gadā. 1905. gada revolūcija deva impulsu Latgales atmodai. Sāka iznākt pirmais latgaliešu laikraksts "Gaisma", kas cīnījās pret pārpoļošanu. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties