Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:421803
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

5. Abos darbos laikam nav pilnīgi nekāds nozīmes, jo netiek attēlots notikums vai kāda darbība, bet gan apskatīti jau esoši darbi un to būtība. Lasot šīs esejas un nezinot faktus, praktiski nav iespējams pateikt kādā laikā ir tie rakstīti un kas tos varējis ietekmēt. Par to, ka tie radīti 20.gs. 30. gados liecina tikai pāris teikumi (Kaut pašreiz Vakareiropā valda vara un varmācība).
Arī telpai netiek pievērsta būtiska nozīme. Ir gan izmantota dzīves telpa, attēlojot autoru bērnību. Tomēr, lielākoties, jūtama ir noskaņu telpa, kad rakstnieku iekšējā būtība saplūst ar viņu radīto tēlu darbībām. (Zemes tuvums nepadara ne Skalbes mākslu, ne arī viņa tēlus smagus, tie ir dvēselīgi viegli, viņi ir dzidri kā dzintars mūsu jūrā, kas ir viegls kā putns, tvirts kā akmens un gaišs kā saule.)
Abās esejās galvenajā kompozīcijā netiek ieturēts hronoloģisks stāstījums, jo nav notikuma, kuru atspoguļot. To var aplūkot tikai rakstnieku darbu atstāstos, kuri lasāmi viscaur esejai. Mauriņa ir pamanījusies iespiest arī skatus pagātnē, kā piemēram bērnības atmiņas par dārzā redzēto tauriņu, vai arī nākotnes skatījums (es varu iedomāties tādu nākotnes ainu: Skalbe iet pa latviešu zemi, un visi ļaudis, kas viņam nāk pretī, sveicina viņu, jo viņš paņēmis to, kas daudziem ir zudis, bet ko saskaroties ar viņu, var to atkal atgūt.)
Bet savukārt šajos atstāstos ir izmantota laika saspiešana, jo tiek pārstāstīts tikai galvenais, izlaižot kādu notikumu detalizētu aprakstu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1112800
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties