Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:395961
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pārmaiņu laiks bija ļoti sarežģīts, jo muižniecība nebija gatava pilnībā padoties jauno vēsmu varai un centās izmantot zemnieku neizglītotību, kas bieži arī tika panākts. Tikai vēlāk (19. gds. otrajā pusē) latviešu saimnieki, pateicoties tam, ka tika slēgti “brīvie” nomas līgumi, tika pie turības, kas savukārt ļāva iegūt izglītību, kas bija viens no pamatnoteikumiem nacionālās pašapziņas veidošanās procesā. Protams, ka pārmaiņu procesi vienmēr ir saistīti ar grūtībām, un šoreiz tas nebija izņēmums – liela daļa saimnieku nespēja pārorientēties jaunajos apstākļos un bankrotēja. Šeit jāņem vērā, ka 600 gadu “verdzības” vāciešiem tomēr bija atstājušas savu ietekmi, kuru nebija iespējams izdzēst tik īsā laika periodā.
Šīs likumdošanas iniciatīvas, lai arī aizsāka reformas Krievijas impērijā, tomēr līdz pat gadsimta vidum nebija devušas taustāmu efektu, jo tikai 0,5% no visām klaušu mājām bija nonākušas zemnieku īpašumā.
1861. gadā ar Aleksandra II manifestu dzimtbūšana tika atcelta visā Krievijas impērijas teritorijā, tātad arī Latgalē un, lai arī visa zeme būtībā palika muižniecības rokās, turpmāk visiem zemniekiem tika garantētas zemes platības apstrādei, ko nodeva lietošanā līdz galīgai tās izpirkšanai.
Visi šie notikumi un likumdošanas izmaiņas veicināja un sekmēja pakāpenisku zemnieku turības augšanu, kas savukārt deva iespēju latviešiem izglītoties un sākt sevi apzināties kā vienotu nāciju, kas vēlāk pārauga arī neatkarīgas valsts idejā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1364829
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties