Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:817705
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.10.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ainava ir dinamisks un aktīvs veidojums, kas nepārtraukti turpina attīstīties (Melluma, Stūre un Zariņa, 2006). Kā redzams, šodien Vecmīlgrāvī savā starpā kontrastē divas pasaules A.Dombrovska izveidotā (vai vismaz tas, kas palicis no tās pāri), ko var pieskaitīt pie revolūcijas laikmeta ainavām (Antrop, 2005), un padomju varas gados radītā „jaunā pilsētas daļa” ar daudzdzīvokļu nama rajoniem, skolām un bērnu dārziem (Cita Rīga, bez dat.), jeb post-modernās ainavas. Tradicionālās ainavas ir izzudušas gan dabisko procesu, gan arī urbanizācijas un industrializācijas rezultātā. Lielākie izmaiņu virzītājspēki līdz 19.gs. bija dabas kataklizmas un kari, savukārt, pēc 19.gs. virzītājspēki bija saistīti ar iedzīvotāju skaita pieaugumu un urbanizāciju.
„Vēstures gaitā izdalās it kā mezgla punkti, kad sociāli ekonomisko apstākļu attīstība ļoti būtiski ietekmē ainavu uzbūvi un izskatu (Melluma un Leinerte, 1992).” Vecmīlgrāvja ainavas attīstību ir iespējams izpētīt arī ņemot vērā ainavas lūzuma punktus Latvijā 20. un 21.gs. (Melluma, Stūre un Zariņa, 2006). Šobrīd skatoties uz šiem lūzuma posmiem (1905.g.revolūcija, I pasaules karš, Neatkarīga Latvija, II pasaules karš, Padomju laiki, Latvijas neatkarības atjaunošana, Iestāšanās Eiropas Savienībā) var secināt, ka vislielāko iespaidu ir atstājuši padomju laiki, taču arī pārējie attīstības etapi noteikti ir ietekmējuši Vecmīlgrāvja ainavu. Lai varētu izvērtēt pārējo lūzuma punktu nozīmi, būtu nepieciešama padziļināta apkaimes vēstures un kartogrāfiskā materiāla izpēte.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,77 €
Materiālu komplekts Nr. 1356641
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties