Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:595094
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aplūkojot latviešu kultūras veicinātājus, spilgti izceļas vācu mācītājs Gothards Frīdrihs Stenders jeb, kā mēs visi pazīstam- Vecais Stenders. Viņš ir ievērojamākais un populārākais vācu tautības rakstnieks, kurš savā laikā ir rakstījis latviešu valodā. Viņa atstāto darbu vērtība ir neizmērojama. Viņš uzrakstīja pirmo populārzinātnisko grāmatu, izstrādāja jaunus lasītmācīšanas paņēmienus un tam laikam progresīvas ābeces, kā arī izstrādāja ilgi nepārspētu latviešu valodas gramatiku un vārdnīcu.
Vecā Stendera „Augstas Gudrības grāmata” ir pirmā populārzinātniskā enciklopēdija un tu uzskata par aizsākumu latviešu enciklopēdiskajai literatūrai. Šīs grāmatas mērķauditorija bija zemnieki un dzimtcilvēki. Tā pirmo reizi iepazīstina latviešus ar tādiem zinātniekiem, kā Galilejs un Ņūtons, Stenders latviešiem pasniedz pirmās ziņas par tādām zinātnēm, kā zooloģija, kosmogrāfija un dabaszinātnes. „Augstas Gudrības grāmata” mudināja latviešus apgūt zināšanas, jo tajā Stenders visu izklāstīja vienkāršā un visiem saprotamā valodā, kas, manuprāt, nebija viegli.
Tāpat kā Stendera populārzinātniskā enciklopēdija ir sākums jaunam laikmetam attiecīgajā jomā, viņa ābeces iesāk jaunu laikmetu latviešu ābeču vēsturē. Stenders sarakstīja un izdeva divas ābeces. Pirmā bija „Jauna ABC un lasīšanas mācība,” kurā viņš latviešiem parāda jaunu lasīšanas metodi – burtošanu. „Bildu ābice” ir pirmā ilustrētā latviešu valodas ābece. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1135876
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties