Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:965862
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Edips, Tēbu valdnieks, Iokaste, valdniece, Kreonts, Iokastes brālis, Teiresijs, neredzīgs pareģis, un priesteris. Darbības vieta - Tēbas, valdnieka pils priekšā.



2. Edipa dzīves stāts

Edips ir Grieķu mitoloģijā Tēbu valdnieks. Lāja un Iokastes dēls. Apallons bija pareģojis Lājam, ka viņu nogalinās paša dēls, tāpēc Lājs bija pavēlējis sievai pārdurt jaundzimušajam cīpslas potītēs un pamest to Kitairona kalnā. Taču gans, kas saņēma zēnu, nezināja šāda lēmuma īsto iemeslu. Viņš iežēlojās par mazuli un zēns nonāca pie Korintas valdnieka Poliba, kam nebija bērnu. Zēns tika audzināts par Edipu un izaudzināts kā valdnieka paša dēls. Edips nolēma doties uz Delfiem, lai izjautātu Orākulu par savu izcelsmi. Atbildes vietā Orākuls izteica pareģojumu, ka Edipam lemts nogalināt savu tēvu un apprecēt savu māti. Edips vairs neuzdrošinājās atgriezties Korintā. Atceļā no Delfiem triju ceļu krustojumā Edips sastapa augstdzimušu, vecu vīru ratos kalpu pavadībā. Abi ceļinieki iekarsa nejaušā strīdā. Saniknotais vīrs iesita Edipam ar smagu zizli pa galvu. Saniknotais Edips ar ceļinieka nūju nosita gan visus tā pavadoņus, gan uzbrucēju.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties