Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:803748
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

20. gadsimta politikas teorija atšķirībā no agrākajām politiskajām idejām diezgan plaši pievēršas ne tikai jautājumam par to, kāda būtu labākā sabiedrības un valsts pārvalde, bet arī tam, kādas ir un kādām vajadzētu būt indivīdu savstarpējām attiecībām sabiedrības ietvaros. Nozīmīga loma šeit ir sociālfilosofiskajiem aspektiem, kas palīdz sniegt detalizētu analīzi par sabiedrībā valdošo domu un izstrādāt teorētiskas spekulācijas sociālās sistēmas ideāla meklējumos. Mūsdienu morāles un sociālā filosofija aktualizē jautājumus par indivīdu iespējām un ierobežotību vienlīdzības diskursā, meklējot risinājumus un sniedzot prognozes par sabiedrības kā struktūras pastāvēšanu.
Viena no modernā laikmeta lielākajām neskaidrībām iezīmē tieši dažādo sabiedrības grupu un to interešu sadursmes, priekšplānā izvirzot diskusijas par vienlīdzības un taisnīguma principu realizācijas iespējām un to ievērošanu. Mūsdienās teorētiski pastāvošās dažādās indivīdu brīvības nonāk savstarpējās pretrunās, neskaidrus padarot jautājumus par diskriminācijas novēršanu un jēdzienu kā tādu, stereotipu vietu sabiedrības uztverē, kā arī taisnīguma principa pielāgošanu atbilstīgi indivīdu brīvības nojēgumam.
Taisnīguma jēdziens ir nodarbinājis domātāju prātus jau no sengrieķu laikiem. Tas tiek definēts visai dažādi – kā godīgums, objektivitāte, korektums, vienlīdzīga resursu sadale un pozitīva diskriminācija nepriviliģēto grupu labā utt. Rezumējot varētu teikt, ka taisnīgums ir morālās apziņas jēdziens, kas atspoguļo, cik lielā mērā atsevišķu cilvēku, šķiru, sociālo institūtu nozīme sabiedrības dzīvē atbilst to reālajam stāvoklim. Taisnīgums paģērē atbilstību un balansu starp indivīdu un sabiedrību vai valsti, to tiesībām un pienākumiem, rīcību un tās novērtējumu, darbu un samaksu, noziegumu un sodu, cilvēku nopelniem un to sabiedrisku atzīšanu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1117168
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties