Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:481454
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pēc 2.pasaules kara pasaule bija sadalījusies divās nometnēs. PSRS un tās austrumu satelīti norobežojās no ASV un Rietumeiropas valstīm. Abu bloku starpā valdīja naidīgas attiecības, kas balstījās uz bruņošanās sacensību, ietekmes sfēru pārdalīšanu utt. galvenās konfrontējošās puses bija RSRS un ASV. Berlīne un Vācijas jautājums bija visasākais nesaskaņu punkts. Lai pretotos PSRS ietekmei A- Eiropā, ASV paziņo, ka veidos “dambi” pret komunisma tālākvirzīšanos, kā arī sniegs finansiālu un militāru atbalstu “brīvajām zemēm”. Šis Austrumu- rietumu konflikts, kas gan neizraisa vispārēju karu, tomēr kļūst par tā saukto “Auksto karu”. Divi militārie bloki, kas veidojās ap ASV (NATO) un PSRS (Varšavas pakts), iesaistās bruņošanās sacensībā un netieši piedalās lokālajos konfliktos “trešajā pasaulē”. Lai pastiprinātu savu varenību 1949.gadā tiek dibināta NATO, kas turpmākajā laikā aktīvi uzsāk savu bāzu izvietošanu. 1955.gadā PSRS un tās satelīti noslēdz līdzīgu vienošanos “Varšavas paktu”, kas tāpat sāk gatavoties karam pret “imperiālismu”. Nemitīgi notiek bruņošanās sacensība, visbīstamākie ir atomieroči, kuri kļūst par spēka simbolu. Aizvien jaunu bāzu meklēšana (PSRS- Kbā, NATO- Sicīlijā utt.) izvēršas par savstarpēju konfliktu. PSRS realizē savu internacionālisma politiku un cenšas to exportēt uz citām valstīm (tas arī izdodas Ķīnā, Kubā). Visi šie procesi, kā arī savu pilsoņu ideoloģiskā apstrāde raksturo Auksto karu.
Attiecību posmi un Aukstā kara iemesli.
1946.gada 10.janvārī pirmā ANO generālā asambleja un V. Čērčils deklarē, ka pār to daļu, kur dominē komunisms ir nolaists “dzelzs priekškars”. 1947.gada 12.martā ar Trumena doktrīnu tiek noteikts, ka Rietumi jāpasargā no Austrumu ietekmes. 5.jūnijā stājas spēkā Māršala plāns, kas paredz sniegt atbalstu karā cietušajām valstīm; PSRS norobežojas un liedz iesaistīties arī savām satelītvalstīm. Decembrī Londonā notiek ārlietu ministru konference, kurā paziņo, ka Rietumu un Austrumu intereses nav iespējams samierināt. Šie bija iemesli, kas faktiski izraisīja Auksto karu, tālāk jau notiek tā realizēšana.
1948.gadā komunisti iekaro varu Čehoslovākijā, 24.jūnijā PSRS okupē Rietumberlīni. Tās okupācija ilgst 11 mēnešus, ASV pa gaisu pgādā iedzīvotājus. 1949.gadā tiek radīta NATO, 23.maijā proklamē VFR, 7.oktobrī VDR. 1950.gadā sākas karš Korejā, kurā aktīvi iesaistās abas puses. ASV senators Makkārtijs izvērš nesaudzīgu kampaņu pret kreisām idejām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties