Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Šerijas Ortneres idejas par vīriešu un sieviešu nozīmi kultūrā, balstoties novērojumos par savu kultūru

     

    Eseja5 Socioloģija

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:347436
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pateicoties vīriešu radītajai kultūrai sievietes ir iemācījušās nodalīt darba un privāto dzīvi, ļaujot saviem dabiskajiem instinktiem un aizsargmehānismiem vadīt pār to. I. Želve uzsver, ka „Latvijas situācija ir īpaša – sieviešu īpatsvars uzņēmējdarbībā ir trešais lielākais Eiropas Savienībā (ES), Latvijā aptuveni 34% no uzņēmēju kopskaita ir sievietes uzņēmējas.”13 Kas liecina par to, ka Latvijas sievietēm ir lielāka tieksme pēc augstākās izglītības un tās ir spējīgas veiksmīgi vadīt mazus un lielus uzņēmums lieki neriskējot ar kapitālu un prātīgi ieguldot finansu līdzekļus. Sievietes psihē ir divi atšķirīgi mehānisimi, kas ļauj tai būt neemocionālai, augstasinīgai un koncentrēties tikai uz konkrēto mēķi, lai sasniegtu augstāku labumu, taču tai pat mirklī tā var būt mīloša, jūtīga un sargājoša. Tādēļ jau kopš seniem laikiem „sieviešķie simboli reprezentē gan ļauno (raganas, maģija, kulti, asins izliešana), gan arī labo (dievietes, enģeļi, taisnība, uzvara)”.14 Atkarībā no situācijas un vides, kurā tā dzīvo, sievietē pastāv gan labais, gan ļaunais, šajā ziņā tās nekādā gadījumā neatšķiras no vīriešiem, tādējādi apvienojot dabu un kultūru.
Sievietes un vīrieši ir ieguldījuši vienlīdz daudz darba un zināšanu mūsdienu pasaules radīšanā, sievietes vairāk to darījušas sociāli un psiholoģiski, izglītojot, audzinot, veidojot pasauli ar rokām un prātu. Vīrieši vairāk ietekmējuši kultūru, pasaules uzskatus, zinātni, tehnoloģijas un savstarpējo attiecību modeli. Mūsdienu steidzīgās pasaules ietekmē daba un kultūra mainās, sievietes ieņem ar vien lielāku lomu kultūrā, pieprasot dzimumu līdztiesību, vienādas algas un pienākumus ar vīriešiem, turpretī vīrieši mazliet piekāpjoties sievietēm „ielūkojas” sieviešu pasaulē, tie gatavo, uzkopj audzina un skolo bērnus. Uzskatot, ka lomu sadalījums nedaudz mainās konkrēta ģimenē, nenozīmē, ka arī sabiedrībā un kultūrā tam ir liela nozīme. Pēc manām domām, lai sieviešu un vīriešu nozīme kultūrā būtu vienlīdzīga, ir nepieciešams izglītot sabiedrību, pieņemt jaunas normas vai mainīt vecās, lai ikviens no mums spētu saskatīt, ka sievietēm kultūrā ir tikpat liela loma kā vīriešiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1247504
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties