Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:739861
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gīzas piramīdas.

Laiks: ap 2551-2472 p.m.ē.
Vieta: Gīza, Ēģipte

Gīzas piramīdas irvienīgais no Septiņiem senās pasaules brīnumiem, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Kaut arī piramīdas ir zaudējušas lielāko daļu no baltā kaļķakmens apšuvuma un tempī tempļi ap tām ir pārvertušies drupās, tomēr šo celtņu milzīgie izmēri vēl aizvien pārsteidz apmeklētājus. Piramīdu celtniecība tiek uzskatīta par vienu no pārsteidzošākajiem sasniegumiem cilvēces vēsturē, taču vēl mūsdienās par seno ēģiptiešu celtniecības metodēm ir dzirdami visai pretrunīgi spriedumi.
Patiesībā Ēģiptē atrodas bvairāk kā 80 piramīdas, kas celtas aptuveni 1000 gadus ilgā laika periodā, bet Gīzas piramīdas ir lilākās un vislabāk saglabājušās, jo tām ir blīva konstrukcija. Gīzas piramīdas uzcēla trīs 4.dinastijas valdnieki- Hufu (kurš pazīstams arī kā Heopss), Hafrs (Hefrens) un Menkaurs (Mikerins).Vislielākā no tām ir Heopsa (ap 2551-2528 p.m.ē.) piramīda, ko sauc arī par Lilo piramīdu mun kas vairāk nekā 4000 gadus bija augstākā celtne pasaulē.

Piramīdu iekšējais plānojums.

Heopsa piramīdai ir neparasti sarežģīts iekšējo telpu izkārtojums. Tajā atrodas tŗis zāles: zemākā ir izcirsta klintī zem piramīdas, bet divas augšējās ir iebūvētas piramīdas korpusā. Valdnieka zāle ir viscaur izklāta ar Asuāna sarkano granītu, un tajā glabājas no tā paša materiāla veidots sarkofāgs. Virs tās ir piecas smaguma atslogošas kameras. Tās ir pārsegtas ar milzīgām granīta sijām, kuru uzdevums bija atslogot abedījuma zāles griestus. Lielajā galerijā, kas ved uz valdnieka zāli, šo pašu uzdevumu pilda pakāpj veida sienas. No abām augšējām zalēm ves šauras šahtas (aptuveni 20cm2 ), kas ir vērstas pret Orionu un zvaigznēm, kuras ptstāvīgi redzamas virs horizonta. Pa šīm šahtām mirušā valdnieka dvēselei vajadzēja aizceļot uz debesīm. Arhitekti izskaidroja arī sarežģītu nolaižamu granīta plākšņu sistēmu, kuras uzdevums bija aizšķērsot ieeju, tomēr vēlāko laiku laupītāji ap tām ierīkoja tuneļus.
Hefrēna un Mikerina piramīdu iekšējās zālēs atrodas zem pamatnes līmeņa un izcirstas klintī. Hefrēna piramīdā ir tikai divas vienkāršas zāles, kurām saglabājušies grizti, savukārt Mikerina piramīdā ir izbūvēta neliela tomēr sarežģīta zāļu un galeriju sistēma un viena no galerijām ir izrotāta.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-1,80 €
Materiālu komplekts Nr. 1180077
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties