Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:185950
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Senās Eģīptes kultūras kopgarums – vairāk nekā četri tūkstoši gadu. Jau šāds apstāklis vien allaž ir radījis neatslābstošu interesi par šo vienu no visagrīnākajām pasaules civilizācijas kulltūrām.
Interese par senās Ēģiptes kultūru sevisķi pastiprinājās renesanses laikmetā, kad Eiropa sāka pētīt Senās Grieķijas un Senās Romas kultūru, kuras bija cieši saistītas ar Senajiem Austrumiem.
16. gadsimta filozofs Dž. Bruno norādīja uz seno eģiptiešu kultūras nozīmi. Pēc viņa domām, ēģiptieši bijuši grieķu, romiešu un senebreju skolotāji. lespēja pamatīgāk izpētīt Senās Eģiptes kultūru Eiropā radās tikai pēc Napoleona militārās ekspedīcijas uz Ēģipti 1798. gadā.
Par ļoti daudzām kultūras vērtībām var teikt – to pirmsākumi meklējami Senajā Ēģiptē. Ar monumentālo akmens arhitektūru sākot un parasto krēslu beidzot.
Senie ēģiptieši lieliski prata apstrādāt dažādas akmens šķunes – liecinieki tam ir ne tikai gigantiskās piramīdas, bet arī milzīgās tempļu kolonades, viena akmens monolīta obeliski un statujas, kuru svars sniedzās līdz 1000 tonnām.
Protams, jāievēro apstāklis – ēģīptiešu kultura bija tik cieši saistīta ar reliģisko tradīciju, ka tā atlīstījās samerā lēni. Toties nekādas reliģiskās saites nespēja apturēt ēģiptiešu zinātnes attīstību, kurā vīslielako apbrīnu, šķiet, izraisa gan medicīnas tehniskās iespējas, gan ētiskā uzdrīkstēšanās, atklāti pasakot slimniekam:
Šo slimību es spēšu izārstēt.
Šo slimību es varbūt spēšu izārstēt.
Šo slimību es nespēšu izārstēt.
Visbeidzot izcilti mākslinieku autobiogrāfijās jūtams seno ēģiptiešu lepnums gan par savām spējām konkrēti, gan par savas tautas kultūru kopumā. Izcilākā tēlnieka 16. gadsimtā pirms mūsu ēras Ineni Tēbu kapeņu uzraksts vēsti:
"Tas, ko es spēju radīt, bija patiesi izcili, tāpēc ka es to ar savas sirds meistarību radīju jaunajām paaudzēm. Nākamajos gadsimtos mani slavēs tie, kuri turpinās manis iesākto.."
Pasaules uzskats.
Mūsdienu cilvēks ir neizpratnē, redzot hieroglifiein greznotās grandiozās piramīdas un tempļus, tā īsti vēl nesaprot to jēgu un nozīmi. Tiesa, jūtot kādu sevišķu seno ēģiptiešu pasaules uzskata pievilkšanas spēku.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties