Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:293603
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Senajā Amerikā bija trīs lielākās kultūras – maiji, inki un acteki. Katra no šīm kultūrām izceļas ar savu īpašu savdabību un izcilību.
Maiji. Maijiem nav vienots valstisks veidojums, bet gan vairākas etniskas grupas, kas runāja dažādās valodās un karoja savā starpā, un arī vajadzības gadījumā apvienojās. Valdnieks bija viens – gan laicīgajai jomā, gan reliģiskajā. Maiju sabiedrībā pastāvēja arī aristokrātija, kura nestrādāja fizisku dabu, bet nodarbojās ar dievu pielūgšanu. Zemnieki dzīvoja ļoti sliktos apstākļos un piedalījās celtniecības darbos, nebija mājlopu un pati zemkopība bija ļoti primitīvā līmenī.
Reliģija maiju ciltī sastāvēja no ļoti sarežģītas dievu panteonas – dievu un dievību sakopojums. Galvenais dievs bija Icamma. Šis dievs bija, maiju izpratnē, radījis zemi, iedibinājis priesteru kārtu un arī rakstību (arī rakstām papīru). Maiju reliģijai ir paralēles ar kristietību, jo abām šīm reliģijām ir kopīgas lūgšanas, gavēšana, grēksūdzes (maijiem tās notika publiski visas cilts priekšā). Lai izvairītos no ļaunajiem spēkiem, maiji tos pielabināja ar cilvēku upuriem. Upurus nogalināja ar bultas šāvienu. Priesteriem bija ļoti liela atbildība, jo viņiem vajadzēja zināt kā pielabināt šos ļaunos dievus, kuri, pēc viņu domām, uzlaida dabas stihijas un dažādas nelaimes, kā izzināt dažādas likumsakarības, ar kuru palīdzību varēja pareģot pārmaiņas.
Maiji bija unikāli ar savu lielo precizitāti astronomijā. Viņi bija ļoti precīzi, jau tajā laikā, noteikuši zemes attālumu no dažādām planētām. Viņiem bija divi kalendāri – solārais un rituālais. Solārais kalendārs bija 360 dienas plus piecas liekās dienas, gads bija sadalīts 18 mēnešos pa 20 dienām katrā, bet rituālajā kalendārā bija tikai 260 dienas, 13 mēnešos pa 20 dienām. Īpatnēji ir tas, ka maiji sāka gadus skaitīt no 5 041 738 g.p.m.ē. pēc mūsu skaitīšanas sistēmas. Matemātika arī bija maiju stiprā puse. Viņi mācēja saskaitīt skaitļus līdz vairākiem tūkstošiem. Šie skaitļi izkārtojās nevis horizontāli, bet vertikāli.
Arhitektūra. Maiji jau dzīvojot primitīvos apstākļos pazina mūra celtniecību. Viņu īpatnība ir tas, ka mājas tika būvētas ļoti iespaidīgas, bet bez nekādām palīgierīcēm, tikai ari fizisko darbu. Sākotnējie tempļi tika būvēti kā reliģiskie centri un tos nekad necēla vienus pašus, bet kā kompleksus. Īpatnēji ir tas, ka maijiem nebija nekāda īpaša māju būvēšanas taktika, bet mājas tika izvietotas pēc dabas reljefa.
Acteki.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties