Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:447995
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Satversmes ideju var saistīt ar Latvijas valsts autonomijas projektiem jau no 1903. gada, kas atrada savu spēcīgo uzliesmojumu 1905. gada revolūcijā. Visnoteiktāk toreiz to izteica Miķelis Valters, kad izteicās par atdalīšanos no Krievijas. Fēliks Cielēns 1915. gadā izstrādāja savu Latvijas autonomijas projektu. Savas pēdas uz to atstāja arī Šveices demokrātijas sadzīves principi. 1905. gadā Pēteris Zālīte bija prasījis Latvijas autonomiju, norādot uz Austrāliju kā paraugu. Līdztekus 1925., 1926. gada izstrādātajiem autonomijas projektiem latviešu presē un atsevišķos rakstos tajā pašā laikā izpaudās prasība dot krievu impērijai pakļautām tautām pašnoteikšanās un patstāvīgu satversmi.
Par Latvijas Republikas Satversmi teikts, ka tai par paraugu noderējusi Vācijas „Veimaras satversme”. Kaut arī Veimaras satversmi Latvijas likumdevēji ievēroja kā vienu no jaunākajiem konstitūciju paraugiem, tad tomēr Satversmes komisija un prāvs skaits Satversmes sapulces locekļu bija intensīvi strādājuši, lai iepazītos ar daudzu citu Eiropas un Aizjūras zemju konstitūcijām un cilvēku tiesību deklarācijām.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties