Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Sapņa interpretācija Novālisa romānā "Heinrihs fon Ofterdingens"

     

    Eseja3 Literatūra

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:394824
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Novālisa romānā ,,Heinrihs fon Ofterdingens’’ ir stāstīts par jaunekļa Heinriha un viņa tēva sapņiem. Heinrihu ļoti iespaidoja kāda svešinieka stāsts. Jauneklis bija tik ļoti pārņemts ar stāstu par zilo puķi, ka viņš nevarēja nekur rast mieru, viņš pat aizmigt nespēja. Viņa ķermeni un prātu pirmo reizi bija paņēmušas savā varā neizsakāmas ilgas.
Savukārt Heinriha tēvs savu sapni bija nosapņojis jaunībā, pirms Heinriha dzimšanas. Abi sapņi bija diezgan līdzīgi, bet vispārsteidzošākais bija tas, ka viņi abi bija sapņojuši par zilu puķi. Zilā puķe literatūrā simbolizē romantiskas ilgas pēc bezgalīgā. Zilā ir nereālu un fantastisku lietu krāsa, kaut arī reizēm ,,zils’’ satur arī negatīvu jēgu, piemēram, vācu, Novālisa dzimtajā, valodā tas nozīmē arī sajēgas zaudēšanu dzērumā. Iespējams Novāliss izvēlējās tieši šo krāsu ziedam, lai uzsvērtu, cik spēcīga, valdzinoša un apreibinoša tā sapnī bija. Puķe ir vainagojuma, noslēguma un būtiskā simbols. Nereti puķe ir sievietes skaistuma apzīmējums. Tas ir arī pasīvās atdošanās un pazemības tēls. Zils zieds simboliski saistās ar sapņiem un noslēpumu. Novālisa romānā tas ir poēzijas iemiesojums, un viens no termina ,,poēzija’’ skaidrojumiem rāda, ka tā ir valdzinošs skaistums, daiļums un burvīgums, bet citā ir teikts, ka ,,poēzija’’ ir vārda māksla; māksla tēlaini izteikt domas.
Sava sapņa stāstījumu vecais Ofterdingens sāka ar vārdiem: ,,Sajūta bija tāda, it kā man būtu kaut kur jāiet, lai kaut ko nokārtotu, taču es nezināju, kurp īsti un kas jāpaveic.’’ Manuprāt, tādējādi izpaudās viņa slēptās dziņas un ilgas, kuras viņš pats vēl nebija apjautis un vēl nebija atzinies pats sev tajās. Autors jau nākamajā teikumā dod lasītājam vieglu mājienu par to, kas sekos: ,,(..) un man šķita, ka eju uz kāzām.,’’ kas vēsta par dvēseles savienošanos ar ko citu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1207289
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties