Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:205539
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Ar Latvijas neatkarības atgūšanu un jaunas tiesību sistēmas veidošanos, vispārīgiem tiesību principiem ir milzīga nozīme gan likumdevēja darbā, gan tiesu praksē. Ja rakstītās tiesību normas neparedz atbildi uz konkrētu lietu, tāpēc, ka neviena no normām tieši neattiecas uz dotajiem faktiskajiem apstākļiem, kas var būt neparasti, jauni vai negaidīti, tad loģiskā un objektīvā atbilde, kas nodrošinātu tiesību sistēmas saskaņotību, vienotību, kārtību un drošību sabiedrībā, ir jāmeklē jau citā normatīvajā līmenī, tas ir, vispārējo tiesību principu līmenī.
Samērīguma jeb proporcionalitātes princips tiek uzskatīts par Rietumu tiesību sistēmas svarīgāko pamatprincipu. XX gadsimtā samērīguma princips ir kļuvis par visu Rietumu demokrātisko valstu publisko tiesību pamatprincipu. Tas kā virsprincips caurauž ne vien administratīvās tiesības un krimināltiesības, bet arī valsts tiesības un konstitucionālās tiesības. Tā kā arī konstitucionālajās tiesībās ir jāinterpretē šī principa gaisma, tad tam pēc būtības ir virskonstitucionāls rangs. Samērīguma princips ir arī integrāla Eiropas Kopienu tiesību sastāvdaļa.
Šeit gan jāatzīmē, ka arī privātajās tiesībās samērīguma princips kā vispārējais tiesību princips tiek piemērots. Civilprocesa likuma 5. panta piektās daļas normas uzliek tiesai par pienākumu, ja speciālā tiesību norma neeksistē un nav iespējams piemērot analoģiju, izspriest tiesai civillietu vadoties pēc vispārīgiem tiesību principiem. Arī civillietās par līgumsoda apmēra izvērtēšanu, tiesa nereti piemēro minēto principu.
Tomēr, neraugoties uz šī principa ārkārtīgi eksponēto stāvokli Rietumu tiesiskajā domāšanā, tā satura aprises abstrakti ir grūti definējamas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1228987
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties