Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
11,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:587887
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.08.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: Senie laiki (3. g.t.p.m.ē. - 5. gs.)
Darba fragmentsAizvērt

Pamatoti pastāv uzskats, ka romiešu tiesības ir vienas no lielākajām antīkās pasaules kultūras vērtībām. Savulaik romieši pasludināja, ka tiesības ir vajadzīgas un noderīgas lielākajai daļai cilvēces, kā arī pilnīgi pamatoti atzina tiesības par savas valsts varenības balstu, pielīdzinot tās bruņotam spēkam. Ne velti Justiniāna Civiltiesību kopojumā – Corpus Iuiris Civilis - par to teikts: “Augstākā valsts aizsardzība balstās uz divām lietām – ieročiem un likumiem. Laimīgajai Romas tautai tiem jāpateicas, ja tā senatnē ieguvusi varu pār visām citām tautām… Vienu vienmēr atbalstīja otrs. Romas bruņotais spēks savu stiprumu guva likumos tādā pašā mērā, kā pašus likumus aizsargāja ar ieroču spēku.”
Kā savā darbā “Civilizācijas vēsture” apgalvo P.J. Anstrats: “Romas mantojums nav tikai lielisks militārās un politiskas varas organizācijas paraugs, tas saistīts ar spēju pārņemt un piemērot grieķu kultūras un intelektuālos sasniegumus savam vajadzībām, savienot tos ar savu specifisko pasaules uzskatu un vēsturisko pieredzi. Romieši izveidoja savu tradīciju literatūrā, filozofijā un mākslā, kas viduslaikos kalpoja kā visas izglītības pamats un vēlāk - renesanses laikā deva impulsu jaunām studijām. Šis mantojums vēl mūsdienās ir Rietumu civilizācijas pamats". …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties