Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:625721
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.08.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2021. - 2025. g.
Darba fragmentsAizvērt

19. Gadsimta beigās fiziķu vispārējo uzmanību piesaistīja gāzes izlāde zemā spiedienā. Tajā laikā vēl nebija noskaidrots rentgenstaru patiesais raksturs. Zināja tikai to, ka to izcelsme ir vakuuma caurules katodā.
Tātad sāksim no paša sākuma, kad vācu fiziķis Vilhelms rentgens sāka pētīt katoda starus. Vienā no savām darba dienām rentgens strādāja savā laboratorijā vēlā vakarā. Dodoties prom, viņš nodzēsa lampu un pēkšņi tumsā ieraudzīja vieglu zaļganu mirdzumu. Burka uz galda spīdēja. Rentgens atcerējas, ka ir aizmirsis izslēgt vienu ierīci - elektronisko vakuuma cauruli. Viņš izslēdza cauruli - mirdzums pazuda, atkal ieslēdza - tas parādījās. Pārsteidzošākais bija tas, ka ierīce atradās vienā laboratorijas stūrī, bet burka ar spīdošo vielu - otrā. Zinātnieks nolēma, ka no ierīces nāk kaut kāds nezināms starojums. Saprotot, ka saskaras ar jaunu parādību, rentgens sāka rūpīgi pārbaudīt noslēpumainos starus. Pretī caurulei viņš uzstādīja ekrānu un, lai noteiktu starojuma stiprumu, novietoja starp ekrānu un stariem dažādus priekšmetus. Turklāt zinātnieka roka nejauši nokrita zem staru kūļa. Rentgens apstājās vietā. Viņš redzēja paša rokas kaulus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties