Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:556193
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Izlasot šos stāstus par nomodu un sapņiem, vispirms pārņēma sajūta, ka esmu ieklīdusi pasaulē, ko sauc par aizgājušo laiku romanci. Neuztvēru cilvēcisko attiecību savstarpējo saistību ne laikā, ne telpā. Tāpat nesapratu, ka pavirši ieskicētie stāstu varoņus plosa tādas pašas kaislības, pārdzīvojumi, cerību sabrukums un jaunu iespēju pavēršanās, kā tas notiek ar cilvēkiem visos gadsimtos, visos laikos. Protams, domāju to laika posmu, kad cilvēks pasaulē jau nostiprinājies kā būtne, kas var izdzīvot citu dzīvo radību vidū tikai pielietojot saprātu un radošo garu. Pēcāk radās apjausma, ka Regīna Ezera ir rakstījusi par pagātni, tagadni un nākotni, kur cilvēku pārdzīvojumu gamma ir fons uz kura risinās visām paaudzēm svarīgi notikumi. Rakstniece nemēģina stāstu varoņus sagrupēt pēc to veiksmīgas vai ne visai padevušās dzīves, nemēģina dot vērtējuma tā vai cita literārā tēla rīcībai, ilgu vai sapņu pasaulē. Un visbeidzot uztvēru stāstu krājumu “Pie klusiem ūdeņiem” par ikdienu, kur sarežģītais sadzīvo ar vienkāršo un, kur pelēcīgos toņos iekrāsotie notikumi, darbības izkārtojums ir uztverami ikvienam lasītājam, bet vienlaikus arī prasa neuzbāzīgu smadzeņu darbu. Visi pieci stāsti – gan Ivetas, gan Zitas un Bellas, gan Mirdzas un Daces vēstījumi iekļaujas to daiļdarbu vidū, kas risinās noteiktā laika posmā (XX gadsimta 60. un 70. gadi), bet vienlaikus pazīstami un zināmi arī citos laika posmos. Tāpat šie stāstījumi ieslēgti konkrētā telpā, tomēr varoņu pārdzīvojumi tādā veidā var un varēja, un varēs izpausties ne tikai Latvijā. Kopumā man liekas, ka rakstniece skopi, pasausā, bet skaidrā izteiksmes veidā ir radījusi to cilvēku attiecību modeli, ko tiešām var saukt par kluso ūdeņu daudzveidību. Par varoņu garīgās pasaules atklāsmi Mūžības okeāna krastā. Par cilvēku attieksmi pret savu es un par apziņas un sirdsapziņas (zemapziņas un bezapziņas) sarežģīto cīņu Dieva iekoptā pasaulē, ko sauc par dvēseles tīrību jeb atklāsmi.
Stāsta krājuma Pie klusiem ūdeņiem kompozicionālais izkārtojums ir veidots kā gandrīz nobeigta aploce, kuras nobeiguma vietā ir pauze, kas tā vien liek domāt, ka šis literārais darbs iekļaujams robežšķirtnē starp jautājuma un izsaukuma zīmēm.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1136852
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties