Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Recenzija par baleta izrādi “Žizele”

     

    Eseja2 Māksla

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:688556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šobrīd Latvijas Nacionālajā operā skatāmais baleta uzvedums “Žizele” Latvijā nav skatāms pirmos reizi. “Žizeles” pirmizrāde Rīgā bija skatāma jau 1846. gada 26. aprīlī, kad tās mūziku sarakstīja Ādolfs Adans un pašā baletā uzstājās tolaik izcilākie mākslinieki.
“Žizele” pieder pie romantiskā žanra baleta, kur šodien diriģents ir Aleksandrs Viļumanis, bet scenogrāfs ir Edgars Vārdaunis un jaunos baletdejotājus apmāca un instruē baletmeistars Jevgēņijs Čanga. Lomās piedalās jauni un spējīgi mākslinieki, tādi kā: Inese Dumpe, Jūlija Gurviča un Zita Errs (Žizele), Andrejs Rumanjancevs un Aivars Leimanis (Princis Alberts), Genādijs Gorbaņovs, Igors Pavļeņins un Marians Butkēvičš ( Hilarions – mežsargs), Zane Lieldižā un Zane Teikmane ( Mirta – villu pavēlniece), Jānis Žerdiņš
( Vilfrīds – prinča draugs), Raimonda Zaice un Sarmīte Alksne ( Žizeles māte) un daudzi vēl neatklāti talanti.
Katrs “Žizeles” cēliens iesākās ar maigu un trauslu orķestra radītu mūziku, kas skatītājus vien jau aizrauj vēl pirms baletdejotāju uznāciena. Baleta darbība norisinās ciematiņā, kas ir meža ieskauts. Galvenā varone ir zemnieces meita – Žizele, kas iemīl princi Albertu, nenojauzdama par viņa īsteno izcelsmi. Stāsta pamatā ir Žizeles un Alberta mīla, kurai nav lemts pastāvēt abu atšķirīgo kārtu un pienākumu dēļ. Žizele, nespēdama pārdzīvot mīļotā melus un skaudro patiesību, ka viņi nekad nebūs kopā, sajūk prātā, kam pēc brīža seko daiļās meitenes sirdssāpes un nāve, jo viņai ir pārāk trausla un viegli ievainojama sirds.
Mani fascinēja baletdejotāju spēja izrādīt savu tēlu izjūtas un pienākumus ar liegu kustību un piemērotās mūzikas palīdzību, kas pārņēma ikkatru ķermeņa daļiņu. Dejotāju un aktieru meistarīgās sejas izteiksmes, kas izpauda tās ciešanas, kuras izjuta viņu tēli sirds dziļumos un dvēseles dzīlēs, arī neplika nepamanītas. Katra dejotāja duetam vai solo uznācienam sekoja nerimstošas aplausu vētras.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties