Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Racionalitāte Kubas krīzes lēmumu skaidrošanā: pārliecinoša vai neveiksmīga pieeja?

     

    Eseja5 Politika

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:535270
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Viens no nozīmīgākajiem veidiem, kā skaidrot lēmumu pieņemšanas procesus ārpolitikā ir izmantojot G.Allisona piedāvātos modeļus. Pastāv četri dažādi modeļi- racionālais, organizatoriskais, politiskais un socio-kognitīvais modelis. Viens no visplašāk izmantotajiem un veiksmīgākajiem izmantošanas ziņā ir racionālais modelis. Tiesa gan, tas neizslēdz pārējo modeļu nozīmi, taču viss ir atkarīgs no tā, kādā situācijā tiek pieņemti lēmumi, kas jāanalizē. Ja tas notiek miera laikā ikdienas lēmumu pieņemšanas apstākļos, tad iespējams, ka citiem modeļiem būtu daudz lielāka nozīme, taču, ja analizēta tiek lēmumu pieņemšana krīzes gadījumā, tad daudz veiksmīgāka izvēle mēdz būt tieši racionālais lēmumu pieņemšanas modelis. Lai izvērtētu tā piemērotību, par analizējamo gadījumu var ņemt Kubas krīzi.
Analizējot Kubas krīzi, jāizvērtē abu iesaistīto pušu- gan PSRS, gan ASV- rīcība un pieņemtie lēmumi. PSRS rīcības skaidrojumam pastāv četras dažādas hipotēzes. Pirmā hipotēze- Kubas aizsardzība.1 Padomju Savienība atbalstīja Kubu un piedāvāja tai aizsardzību no ASV un tās atbalstītajiem Kubas režīma pretiniekiem, tāpēc tika izvietotas Padomju Savienības raķetes un militārais aprīkojums. Padomju Savienības līderis Hruščovs uzskatīja, ka Padomju Savienības ir nozīmīgi saistīta ar Kastro un tā režīma likteni, jo Kuba bija piemērs, kā ar brīvības cīņām iedragāt kapitālismu mazāk attīstītajās pasaules daļās, līdz ar to Kuba kļuva par pārbaudījumu arī Padomju Savienības kredibilitātei un varai globālā mērogā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1127552
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties