Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Politisko partiju loma politiskās līdzdalības procesā

     

    Eseja2 Politika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:227749
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu demokrātijā politiskās partijas spēlē milzīgu lomu. Es pat teiktu, ka šodienas demokrātija nav iespējama bez partijām. Kādu demokrātisko valsts šodien var iedomāties, kurā nav nevienas partijas? Šodien tādu demokrātisko valsts nav. Demokrātijas galvenie principi visu laiku bija brīvība un vienlīdzība. Brīvība paust savu viedokli un līdz ar to arī ietekmēt politiskos procesus valstī. Politisko lēmumu pieņemšanas ietekmēšanu nevar iedomāties bez līdzdalības – sabiedrības līdzdalības politiskajā procesā. Kā galvenais līdzdalības veids šodien pastāv tieši politiskās partijas. Jā ir, protams, arī interešu grupas, kurām ir arī diezgan liela loma līdzdalības procesā, tomēr, partijas spēlē šeit galveno lomu. Tāpēc, ka partijā tiek ievēlēti sabiedrības pārstāvji, kurus pati sabiedrība arī izvēlās. Šie pārstāvji – deputāti – strādā jau tieši valdībā un tiem ir iespēja tieši ietekmēt lēmumus, kurus pieņem valdība
Līdz ar pilsoniskās sabiedrības izveidošanos Latvijā, mūsu valstī sāka parādīties vairākās partijas. Tomēr pirmās partijas nebūt nebija īsti reprezentatīvās, jo sastāda galvenokārt no bijušiem “nomenklatūras” darbiniekiem un tiem cilvēkiem, kuriem bija lielas ambīcijas un nauda un, kuri, savukārt, gribēja palielināt savu ietekmi un savu bagātību.
Pirms runāt par politiskajiem partijām un to lomu politiskās līdzdalības procesā, manuprāt, ir jārunā par interešu grupām. Tieši interešu grupas politiskajā skatuvē parādījās agrāk par partijām (19. gadsimtā angļu filozofi un ekonomisti sāka runāt par interešu grupām). Interešu grupas ir arī politiskās līdzdalības instruments. Šodien interešu grupas tiek saistītas ar sociāliem interesēm. Interešu grupas ir pilsoniskās sabiedrības radītājs. Interešu grupu pastāvēšana un attīstība iezīmēja partiju parādīšanos. Tieši politiskās partijas arī kļuva par galveno politiskās līdzdalības radītāju. Ar politisko partiju palīdzību sabiedrība var ietekmēt politisko kursu savā valstī.
Principā, politiskās partijas kā tādas neparādījās uzreiz. Tās parādījās kā interešu grupu varas iegūšanas rezultāts. Citiem vārdiem, kad interešu grupas ieguva politisko varu un jau varēja pavisam leģitīmi veidot politiku tie jau pārstāja būt par interešu grupā, tiem jau pārvērsās politiskās partijās. Kāpēc es runāju arī par interešu grupām?

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1215833
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties