Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:681134
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Elites konsolidācija: pozitīvais un negatīvais

Klasiskie elites teorētiķi elites konsolidāciju uztvēra kā neatgriezenisku un neapšaubāmu- tā bija gandrīz aksioma. Citādi ir ar Puntnamu, kurš uzskata, ka elites vienotības vai sašķeltības izpētei nepieciešami empīriski pētījumi- nepietiek ar teorētisku definīciju. Viņš izvirza vairākas elites integrācijas dimensijas:
• Sociālā homogenitāte- elite sastāv no cilvēku grupas, kam ir līdzīga sociālā izcelšanās, dzīves stils, izglītība, vērtību sistēmas. Visi šie aspekti nodrošina elites integrāciju. Bez tam, jāatzīmē, ka politiskās elites locekļiem ir līdzīga socializācijas procesa pieredze- tas ļauj viņiem, pat savstarpēji nepazīstot vienam otru, vieglāk rast kopēju valodu nekā sociāli dažādiem indivīdiem. Lielu lomu spēlē arī izcelšanās un radniecīgās saites, kam gan ir arī negatīvi aspekti- ģimenes saišu dimensija spēj ne tikai vienot elites, bet arī šķelt tās. Ļoti liela loma elites integrācijā ir izglītībai. Parasti var novērot, ka valdošās elites locekļi ir no līdzīgām izglītības iestādēm. Tā piemēram var novērot, ka gandrīz visi ASV prezidentiem ir juridiskā izglītība. Tomēr Puntnams norāda, ka sociālā homogenitāte viena nav pietiekams faktors, lai nodrošinātu elites vienotību, pastāv vēl citi faktori, kas to ietekmē.
• Rekrutēšanas modelis nosaka to, līdz kādai pakāpei elites locekļi darbojas vairāk nekā vienā organizācijā. Piemēram komunistu partijas elitē darbojās gan birokrātiskās, gan militārās elites locekļi. Rietumu demokrātijās ārkārtīgi izplatītas ir dažādas konsultatīvās padomes un institūcijas. Lielbritānijā elites vienotību veicina aspekts, ka elites locekļi “mācekļa gados” darbojušies kopā kādā nozarē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1174326
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties