Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:729202
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Vispārējs situācijas raksturojums.
Mans apskatāmais laika periods ir 1919 – 1939. gads – starpkaru periods. Abas valstis, kā Polija, tā Vācija šajā laika posmā bija nonākušas sarežģītā situācijā. Karš bija tikko beidzies ar Vācijas zaudējumu, un tagad galvenais uzdevums bija nodrošināt mieru Eiropā, un kā „galvenais līdzeklis” tam bija Versaļas miers.
Uz doto brīdi atjaunotā Polija no vienas puses bija ieguvēja – tai pie tās teritorijas klāt bija nācis koridors caur Pomerāniju uz Baltijas jūru un bagātais, rūpnieciskais Silēzijas rajons, bet Danciga, kas bija īsti vāciska pilsēta, tagad ieguva brīvpilsētas statusu Tautu Savienības pārraudzībā. Polija vēl pieprasīja, lai tā tiktu uztverta par piekto Eiropas lielvalsti.
Patiesība bija tāda, ka Polija bija nonākusi neapskaužamā stāvoklī – tai bija lielas ārpolitiskas pretenzijas (atgūt visas teritorijas, kuras vecā karaliste bija zaudējusi(Pilsudska doma)), bet iekšpolitikā tā bija nestabila, tās valdībā bija lielas nesaskaņas. Jau pati poļu nācija bija sašķelta: rietumu poļi bija sasnieguši augstu ekonomiskās attīstības līmeni, kas balstījās uz lauksaimniecības un tās pārstrādes rūpniecības un smagās un kalnrūpniecības, bet dienvidu un austrumu rajonos zemniecība bija samērā primitīva. Nesaskaņas bija pašu partiju vidū, piemēram, ja labējās un centra partijas uzskatīja, ka galvenais drauds ir Vācija, tās ekspansijas draudi austrumu virzienā, tad kreisie spēki un Pilsudska kustība, kuru daļēji atbalstīja arī nacionālās minoritātes bija pārliecināti, ka galvenais ārpolitiskais ienaidnieks ir Krievija. Tomēr patiesība bija vēl nelabvēlīgāka Polijai, jo kā Vācija, tā Krievija abas bija nesamierināmas Polijas ienaidnieces, bet pati Polija, vismaz pirmajos neatkarības gados, pārāk vieglprātīgi raudzījās uz šādu situāciju, jo uzskatīja, ka karš un revolūcija ir pilnīgi novājinājuši Krieviju. Polija iesaistās arī strīdā par Viļņu ar Lietuvu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties