Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:816670
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Situācijas apraksts
Uzsākot strādāt savā pirmajā darbavietā par darbu biju apmierināts, kaut arī fiziskā slodze sākotnēji bija liela. Izdevās salīdzinoši labi nopelnīt. Darba līgumā sadaļā par algu tika noteikts, ka tā tiek izmaksāta atbilstoši padarītajam darbam.
Pirmais gadījums, kad autoram nācās izjust personāla motivācijas politiku, bija saistīts ar darba samaksu par virsstundām. Neapmierinātība, neizpratne bija saņemot jau pirmo algu – par virsstundām, kuras pats apņēmās strādāt, ar mērķi saņemt lielāku algu, piemaksas nesaņēma. Kopš tās reizes uz papildus darbu autors vairs ar degsmi nepieteicās, jo, kā arī vēlāk pierādījās, par tām, atskaitot pāris reizes, nemaksāja. Nereti gadījās, ka virsstundas bija obligātas, jeb, precīzāk, brīvprātīgi piespiedu kārtā. Celtnieki ar kuriem autors strādāja, bet brigādes ik pa laikam mainījās, bija iedalāmi iedomājamās trijās grupās: vieni optimisti, kuri domāja (vai cerēja), par lielāku atalgojumu un rosināja pārējos ātrāk un arī ilgāk strādāt; otri pret to izturējās vairāk piesardzīgi ar domu gan jau, gan... ; trešie atklāti teica, ka darbu tāpat nenovērtēs pienācīgi un jēgas lauzt kaulus neesot. Autors, visdrīzāk, atradās pie otrajiem. Taisnība izrādījās trešajiem, jo nauda, kas tika nopelnīta strādājot ātros, pašaizliedzīgos tempos un virsstundās, lielākoties netika izmaksāta, bet gan palika organizācijaas vadības – būvdarbu vadītāju (veica savu nozīmēto brigāžu darba laika un paveiktā darba apjoma uzskaiti) un direktora ziņā. Dažkārt tā kalpoja kā robu lāpītājs vai investīcijas uzņēmumā, bet parasti kā direktora papildus peļņa.
Strādājot uzņēmumā ar laiku autors pamanīja vienu būtisku specifiku. Alga tiem darbiniekiem, kuriem bija bērni, bija lielāka. Uzņēmuma vadība palīdzot ģimenēm ar bērniem it kā pildīja sociāli atbildīga uzņēmuma funkciju, bet no otras puses tā bija netaisnīga, varēja uztvert pat kā diskriminējošu, jo veicināja nevienlīdzīgu darba samaksu. Respektīvi, netika veikta pēc reāliem nopelniem, sasniegumiem. Ne visi darbinieki to pieņēma, lai gan atklāti pret to neviens neiestājās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1327216
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties