Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:666587
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Romāna darbība notiek dziļos laukos - Slostovkas un Gņilojeručeje ciemos, kas atrodas Latvijas pierobežā. Darba centrā lauku sēta, ģimene, kas tajā dzīvo jau vairākās paaudzēs - tā ir Latvijas austrumu pierobežas dzimtas vēsture cauri XX gadsimtam. Autors izseko saviem varoņiem no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām (attēlotais laiks varētu būt deviņdesmito gadu vidus).
P.Bankovskis izvēlējies rakstīt par vienu vecticībnieku dzimtu vairākās paaudzēs, caur kuru lasītājam atklājas visai īpatnēja, noslēgta vide. Šī noslēgtība saistāma ar grupas reliģisko piederību, tās pastāvēšanas vēsturisko kontekstu - vajāšanām, represijām un pat sankcijām, kā arī ar spēcīgajām reliģijas un kultūras tradīcijām.
Saistībā ar šo noslēgtību, aktuāli tādi jēdzieni kā savējais-svešais. Tas sākotnēji attiecas arī uz pašu autoru, kuram šī vide, par kuru raksta, vismaz sākotnēji ir noslēgta. Pie tam arī pašā romānā - savējā-svešā stratēģija tiek iezīmēta vēl pirms konkrētas darbības sākuma. Piem., tiek norādīts, ka pašreizējais tēvs Tihons ir „ne no mūsējiem”, arī Ksenija mājās ir svešā - ieprecējusies. Savukārt svešinieces statusu ciemā izdodas nomainīt Aksjonai, Kirjaka vedeklai, kura arī ir ieprecējusies. Par savējo viņu pieņem tikai tad, kad viņas vīrs tiek apcietināts aizvests uz Salaspils nometni. Arī pēc vīra atgriešanās, Aksjonas statuss, attiecības ar pārējiem dzimtas locekļiem nemainās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1208571
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties