Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:128433
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Iekšēji brīvdomīgs, ārēji nosvērts patriots, uzticīgs un pakļāvīgs likteņa mērķiem. Dedzīgs aizstāvis, bet arī “vieglu kāju gājējs”, visbeidzot zudis savās iekšējās sirds dzīlēs un aizmirsis dzīves pamatlikumus. Tāds ir šis zudušais dēls, kurš “dodas kaujā”, tīšuprāt mājās aizmirsdams zobenu un bruņas.
Pazudušais dēls, kurš atgriezies, dominē arī Rūdolfa Blaumaņa bēdu lugā “Pazudušais dēls”. Šo tēlu simboliski sauc Krustiņš, bet vai šis vārds tiešām ir ticības spēka izpausme vai tikai prātā iešāvusies doma – zināms vien lugas autoram. Krustiņš ne ticīgi pielūdza, ne glaimoja Dievam, bet tas lēma viņa likteni par zudušu paliekam! Par Krustiņa pretrunīgo attieksmi pret māti var attiekties dažādi, bet šeit būtu jāņem vērā tāds aspekts, ka, aizejot no mājām, Krustiņš mātei pateica daudzus sāpinošus un naidpilnus vārdus, kā rezultātā pats tika nolādēts. Lāsts varbūt nepiepildījās, bet liktenis gan! Tajā brīdī šis lāsts bija mirkļa iespaidā nejauši pateikti vārdi, kas brīdi vēlāk jau nožēloti, bet arī tie sāpināja galveno tēlu Krustiņu.
Dzīves dziņas, vadmotīvu un dzīves galveno gudrību ielicējs – Krustiņa tēvs Roplainis pret dēlu, manuprāt, bija visai “vēss”, jo nespēja saprast ne dēla rīcību, ne nepareizos draugus, ne lielo vieglprātību pret dzīvi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties