Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:593815
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.02.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Piemēram, rīklē “...jau vairs nav nekādu patiesu cerību, upurim šeit vairs nav ne laika, ne telpas.” – vardarbība, kur pele var izdarīt dažus soļus, bet tā vienmēr var just to, ka viņu kontrolē – tā atrodas kaķa varas sfērā. Tomēr, autors piedāvā arī piemēru citā sfērā – reliģiskās goddevības modefikācijās. Cilvēkiem, kuri tic Dievam, vienmēr ir Dieva varā, bet dažiem (galvenokārt islamā un kalvinismā) ar to nepietiek, un viņi gaida Dieva pavēli, jo tic, ka Dievam piemīt vadītāja iezīmes. Viņi tic, ka visu, ko viņi dara ir tas, ko grib pats Dievs: “...tādējādi to piekritēji gūst izdevību visu, kas ar viņiem notiek, izjust kā nepastarpinātu dievišķās gribas izpausmi.” Viņi “...alkst pēc dievišķās vardarbības.” Problēma ir tāda, ka viņiem nepietiek ar Dieva varu, un “Šīs pastāvīgās pavēles gaidīšanas iedarbe uz cilvēkiem...ir izšķirīga un nopietni ietekmē izturēšanos pret apkārtējiem”. Tādu cilvēku dzīves izpausme ir kauja, un viņi jūtas kā to dalībnieki.
B. Eliass Kaneti (1905-1994) – romānu autors, dramaturgs, kura darbos tiek pētītas cilvēku emocijas, varas psihopatoloģija un indivīda stāvoklis, kas ir pretrunā ar apkārtējo sabiedrību. Viņam 1981.gadā tika piešķirta Nobela prēmija literatūrā (Britannica, Elias Canetti, 2021).
C. Šīs grāmatas pirmā kopija tika publicēta 1960.gadā, bet to ietvērtas tēmas joprojām ir ļoti aktuālas. Cilvēki strādā, ēd, guļ, bet katru dienu pasaulē viņiem blakus notiek dažādi vardarbības akti: slepkavība, zadzības, izvarošana u.c., un viņi tām nepievērš uzmanību tiklīdz ar viņiem nenotiks jebkura no iepriekš minētām situācijām. Tomēr, šie visi ir tikai vienreizējie gadījumi. Ja cilvēks nekad nav sastopies ar vardarbību, tas nenozīmē, ka viņš var justies brīvs un darīt visu, ko viņš vēlas. Mēs esam tās pašas peles, jo mēs strādājam (mēs esam pakļauti varai no uzņēmuma vadītājiem), mēs pērkam mājas, mašīnas (ar to mēs esam pakļauti valsts varai, jo viņi seko tām, lai mēs esam godīgi attiecībā pret viņiem – maksājam nodokļus) un galvenais – lielāka daļa cilvēku tic Dievam, tāpēc viņi visi vienmēr ir pakļauti Dieva varai. Vai tas ir slikti vai labi? Tas nav ne slikti, ne labi, jo tā ir dzīve.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties